Google si-a intarit pozitia pe piata serviciilor de telefonie mobila, dupa ce a lansat joi serviciul Voice, care se poate dovedi o concurenta reala pentru Skype si alte softuri similare, anunta BBC News.

Serviciul, care permite clientilor sa efectueze convorbiri telefonice internationale la preturi mici, se bazeaza pe tehnologia companiei GrandCentral.

Google Voice reprezinta primul update major la GrandCentral, achizitionat de Google in 2007, pentru o suma care nu a fost facuta publica, dar care este estimata la 50 de milioane dolari.

Serviciul ofera utilizatorilor un numar pe care pot fi transferate toate apelurile telefonice - de acasa, de la birou sau de la telefonul mobil.

Clientii primesc si un cont de mesagerie vocala, pe care pot fi stocate mesajele primite.

Apelurile locale sunt gratuite, dar pentru convorbirile internationale este necesara crearea unui cont Google Checkout. Convorbirile catre Marea Britanie vor costa 2 centi pe minut.

Skype ofera gratuit convorbiri nationale si internationale pentru convorbirile efectuate de la un computer la altul, dar taxeaza apelurile primite de pe telefoane clasice sau mobile.

Google nu crede ca noul serviciu este o amenintare pentru Skype sau alte companii telefonice, cel putin nu mai mult decat oferta Google Talk, care permite utilizatorilor sa converseze liber pe internet.

"Este vorba de a permite telefonului pe care il detii sa functioneze mai bine", explica Craig Walker, managerul de produs al serviciului lansat joi si co-fondator al GrandCentral.

"Nu este vorba despre inlocuirea telefonului, ci pur si simplu ii imbunatatim performantele", a adaugat el.

Google Voice permite, de asemenea, convertirea mesajelor telefonice in mesaje text, care pot fi redirectionate via e-mail sau sms.