Oamenii de stiinta japonezi au creat un robot umanoid destinat prezentarii modei: cu o inaltime de 1,58m si o greutate de 43 kg, "femeia cibernetica" a fost conceputa dupa studierea morfologiei tipului standard de japoneze cu varsta cuprinsa intre 19 si 29 de ani, dar si mersul si atitudinea manechinelor, relateaza AFP.

Echipa de roboticieni de la Institutul pentru tehnologii industriale avansate (AIST) a investit 200 milioane yeni (1,6 milioane euro) si trei ani de munca pentru a crea acest robot umanoid, care va face in curand primii pasi pe podiumul de moda.

"Am incercat sa cream o fiinta apropiata de imaginea omului, care se misca in acelasi fel si care poate interactiona cu oamenii", a explicat directorul echipei, Shuji Kajida.

Femeia cibernetica pastreaza insa aparenta de robot, "pentru a evita un sentiment de indispozitie care ar fi putut fi generat de asemanarea prea mare cu o femeie adevarata", a adaugat el.

Ideea de a imbraca robotul precum o liceeana japoneza - minijupa si ciorapi lungi pana la genunchi - a fost repede abandonata. "Ar fi creat o impresie proasta", a continuat Kajida.

Micuta femeie electronica, care se va bucura, cu siguranta, de un mare succes in randul japonezilor, are 30 de articulatii, este animata de microprocesoare si intelege comenzile vocale.

Robotul vorbeste japoneza, stie sa se prezinte si poate sa raspunda la o serie de intrebari simple, precum 'Cum te numesti?' sau 'Ce greutate ai?".

Ambitia cercetatorilor de la AIST este sa faca din femeia-cibernetica o adevarata regina a podiumurilor de moda, dar pana atunci produsul va fi destinat sectorului de divertisment.