IBM este interesata sa cumpere compania Sun Microsystems Inc pentru care ar fi dispusa sa plateasca 6,5 miliarde dolari, scrie cotidianul Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate discutiilor. Miscarea ar spori prezenta IBM in sectorul telecom si software, dar totusi sunt mari sanse ca tranzactia sa nu se produca.

Cele doua companii au interese comune, produc sisteme pentru corporatii care nu depind total de sistemul Windows al Microsoft, iar liniile de produse sunt mai putin dependente de procesoarele Intel, decat cele ale rivalilor. In plus, ambele susitn softuri open-source precum Java si Linux.

Sursele citate de ziar spun ca desi se poarta discutii, e foarte posibil ca ele sa esueze. Cele doua companii nu au dorit sa comenteze informatiile.

Cele doua corporatii au culturi diferite de afaceri, IBM are filosofa de a oferi ce vor clientii, in timp ce Sun a facut inovatii importante, de pe urma carora nu prea a reusit sa profite in ultimul timp.

WSJ scrie ca in ultimele luni, Sun a discutat cu cateva companii mari, precum HP si Dell, in speranta ca acestea ar dori s-o preia, insa nimic nu s-a concretizat.

Daca IBM va cumpara Sun, ar fi cea mai importanta achizitie din istoria sa, peste preluarea Cognos, de anul trecut. IBM s-a luptat in ultimii ani sa-si creaca marjele de profit, astfel ca profiturile sale le-au depasit pe cele ale HP care e o companie mai mare. WSJ noteaza ca achizitionarea Sun, care a inregistrat pierderi de 209 milioane dolari in ultimul trimestru din 2008, ar afecta profitabilitatea IBM.