In Romania sunt cam 15 companii israeliene de IT si altele ar putea sa vina, atrase de forta de munca de trei - patru ori mai ieftina si de relatiile bune dintre cele doua tari, a spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Peleg Tahor, vicepresedinte la Camera de Comert romano-israeliana. Piata IT din Israel e matura si a simtit criza mai putin decat cea romaneasca, astfel ca e posibil ca numarul companiilor israeliene de IT prezente la noi sa creasca in viitor, a adaugat Tahor, la deschiderea celei de-a zecea editii a Forumului High-Tech romano-israelian.

Tahor spune ca sectorul IT din Israel a fost mult mai putin afectat de criza decat alte domenii. Prognozele pentru 2009 arata ca IT-ul israelian s-ar putea duce in jos cu 13% anul acesta, valoare care nu e alarmanta.

Companiile israeliene de IT sunt interesate de Romania pentru ca piata are potential de dezvoltare dar si fiindca Romania si Israel au avut si au relatii bune. Evident, un factor extrem de important este si forta de munca ieftina "Israelul este orientat catre R&D iar acolo costul cu forta de munca e de trei - patru ori mai mare decat in Romania, dar nu este acesta singurul motiv pentru care companiile de IT din Israel vor sa vina in Romania", spune Tahor.

"Intr-o criza poti gasi oportunitati, cand a venit criza, companiile israeliene s-au orientat, au cautat clienti noi pe piete noi, au investit mai mult in marketing", mai adauga Tahor.

El a tinut sa precizeze ca Israelul e o tara in care nu sunt variatii mari ale pietei IT, ca aici, astfel ca si efectele crizei au fost simtite mai putin. Tahor spune ca piata israeliana de IT era acum 20 de ani similara cu cea romaneasca in prezent, insa companiile din tara sa au fost ajutate, s-au bazat mult pe cercetare, dezvoltare si proiecte avansate de tehnologie, ajungand acum pe multe piete si cu cifre de afaceri substantiale.

Intrebat daca aceasta criza ofera companiilor israeliene sansa sa faca mai usor achizitii in Romania, mai ales ca preturile au scazut, el a admis ca intr-adevar companiile au redus preturile, pe fondul rezultatelor economice care se anunta a fi mai slabe.

Totusi el a spus ca majoritatea companiilor israeliene care au intrat pe piata romaneasca de IT si-au deschis aici propriile filiale, preferand sa fie independente. Mai putine au ales sa cumpere o companie locala sau sa faca joint-venture.

La forumul high-tech romano-israelian particpa circa 20 de companii din Israel, unele prezente deja la noi, altele care ar vrea sa intre si un alt segment care a venit doar sa testeze atmosfera de afaceri. Printre companii sunt si unele listate la bursa NASDAQ.