IBM va concedia 5.000 de oameni in America de Nord unde are peste 100.000 de angajati, informeaza Financial Times. Compania simte efectele crizei si s-a concentrat pe pietele din afara SUA, precum China si India, piete care ii aduc majoritatea veniturilor.

E de asteptat ca multe dintre job-urile ce vor fi eliminate sa fie la divizia de servicii globale, care in trecut era o sursa consistenta de profit.

Cunoscuta acum mai bine de doua decenii pentru computerele sale de dimensiuni mari, IBM si-a diversificat mult activitatile, iar in prezent e al doilea mare furnizor mondial de software si cea mai mare companie de servicii IT.

In ultimul trimestru al anului trecut, veniturile IBM au scazut cu 1%, pana la 27 miliarde dolari, in timp ce profitul a crescut cu 12%, spre 4,4 miliarde dolari.

Cotidianul Wall Street Journal scria pe 18 martie ca IBM este interesata sa cumpere compania Sun Microsystems Inc pentru care ar fi dispusa sa plateasca 6,5 miliarde dolari. Miscarea ar spori prezenta IBM in sectorul telecom si software, dar totusi sunt mari sanse ca tranzactia sa nu se produca.