Traficul pe internet a scazut cu 33% in Suedia in prima zi dupa ce la 1 aprilie a intrat in vigoare o lege anti-piraterie care permite companiilor care se simt lezate sa afle cine a pus la comun ilegal pe internet material protejat de drepturi de autor si sa cheme oamenii in justitie, noteaza BBC. Parerile sunt impartite in Suedia, sunt voci care spun ca legea e abuziva, dar si altii care spun ca era si timpul sa intre in vigoare.

Noua lege permite detinatorilor de drepturi de autor sa afle IP-urile celor care fac file-sharing de materiale cu copyright. Legea are la baza o directiva europeana si isi propune sa actioneze in special asupra celor care fac file sharing pentru cantitati extrem de mari de date protejate de drepturi de autor.

Christian Engstrom, vicepresedinte la Swedish Pirate Party spune ca traficul a scazut cu o treime in prima zi a aplicarii legii, dar e de asteptat ca el sa creasca in viitor, mai ales ca multi isi vor modifica setarile se securitate, pentru a putea descarca fisiere anonim.

Engstrom spune ca unii se vor speria si vor renunta la descarcarea de fisiere in mod ilegal. Totusi, se estimeaza ca sunt doua milioane de utilizatori care pun fisiere la comun, iar daca 1.000 ar fi pedepsiti, inseamna ca sansele unui om de a fi luat in colimator sunt minime.

Asociatia Editurilor din Suedia a luat deja atitudine si va chema in judecata persoane care fac file sharing cu audio books. Asociatia spune ca nu va chema in justitie persoane care au descarcat foarte putin, dar vrea sa ia urma celor care detin cantitati mari de materiale ilegale, cum ar fi o persoana care detine 3.000 de carti audio.