La sfarsitul saptamanii trecute, Parlamentul Francez a adoptatlegea Hadopi, care implementeaza politica celor 3 lovituri (sau raspunsul gradual). Lupta cu “pirateria” ia forma deconectarii de la internet a utilizatorilor care “se pare” ca ar incalca legea. Fara o decizie judecatoareasca, fara apel, fara drepturi, scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Despre problemele si arbitrariul legii am mai scris. Din pacate, Franta continua sa o impinga la nivel european ca o solutie la problemele legate de drept de autor pe internet, cind in realitate aceasta reprezinta cea mai proasta non-solutie.

Deocamdata se chinuie ca noul pachet Telecom discutat in Parlamentul European sa nu faca aceasta lege frantuzeasca o incalcare a normelor europene. Parlamentul se va pronunta in plen probabil in mai si atunci vom vedea daca Recomandarea aceluiasi Parlament de care vorbeam in insemnarea trecuta cu privire la libertatile fundamentale pe internet va fi sustinuta (vezi punctul k):

k) să acționeze în vederea adoptării directivei referitoare la măsurile penale care vizează aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, în baza unei evaluări care să țină seama de recentele cercetări în domeniul inovării, a măsurii în care acest demers este considerat necesar și proporțional, interzicând totodată, în acest sens, controlul și supravegherea sistematică a tuturor activităților desfășurate de utilizatorii internetului și asigurându-se că pedepsele sunt proporționale cu încălcările comise; în acest context, să respecte, de asemenea, libertatea de exprimare și asociere a utilizatorilor individuali și să combată incitarea la încălcări, pe cale electronică, ale drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv unele restricții de acces excesive, impuse de înșiși titularii drepturilor de proprietate intelectuală;

Legea mai ramine sa fie confirmata de Consiliul Constitutional francez, insa odata aprobata devine nu doar un precedent extrem de periculos, ci o marota europeana a lui Sarkozy in “lupta importiva pirateriei” care are sanse sa devina o directiva.

Cum tot se apropie alegerile europarlamentare, asta pare a fi un subiect interesant de chestionat euro-candidatii.

(As scrie mai mult, dar am pierdut mult azi cu pregatirea pentru seminarul de maine pe tema de afaceri online si problemele juridice. Daca l-ati ratat pe primul, o sa mai fie unul pe 12 mai).

Citeste si comenteaza peblogul lui Bogdan Manolea.