Australia va realiza in urmatorii opt ani un proiect mamut de infrastructura prin care vrea sa aduca internet braodband la viteze foarte mari, in 90% din gospodariile de pe continent, scrie Financial Times. Statul va investi echivalentul a 31 miliarde dolari americani si vrea apoi sa-si vanda participatia la proiectul de proportii uriase ce acopera o tara de 30 de ori mai mare ca Romania.

Australia spune ca e cel mai mare proiect de infrastructura din istoria sa, iar o companie controlata de stat va investi 31 miliarde dolari pe durata a opt ani. Reteau de tip “fibre-to-the-home” va crea anual 25.000 de locuri de munca si va ajunge la 37.000 spre apogeul constructiei.

Scopul ambitios e ca 90% din gospodarii sa aiba internet super-rapid cu viteze de pana la 100 Mbps, de 100 de ori mai rapid decat in prezent. Restul de 10% din gospodarii ar trebui sa aiba viteze decente, de 12 mbps.

Guvernul de la Canberra spune ca vrea ca sectorul privat sa participe la proiect, iar statul, care va detine pachetul majoritar la compania creata special pentru acest proiect, isi va vinde actiunile la cinci ani dupa ce reteaua mamut va functiona.