Cel mai nou sistem de operare al Microsoft - Windows 7 - va ajunge in tara in primele luni ale lui 2010 cu varianta in limba romana, iar principalele calitati vor fi rapiditatea si interfata mult mai prietenoasa cu utilizatorul, a spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Calin Tatomir, seful Microsoft Romania, la un eveniment organizat de companie pentru a sprijini ONG-urile.

Windows 7 e "cu totul altceva" Mai rapid si mai prietenos decat Vista

"Windows 7 va fi lansat la nivel international ceva mai devreme de Craciun, noi o sa lansam o varianta in limba romana la inceputul lui 2010. mai mult decat atat, va fi primul sistem de operare in limba romana care va avea recunoastere de caractere in limba romana"

"Windows 7 e ca si cum ne-am intoarce acasa, in sensul ca recunoastem cateva trasaturi clasice, cum ar fi viteza, o interfata foarte prietenoasa cu utilizatorul, plus ca acel taskbar de jos nu mai se umple ci practic e un preview pe fiecare fisier deschis", a declarat Tatomir.

El spune ca Windows 7, pe care-l foloseste de aproape trei luni, "e cu totul altceva (...) e extrem dw agil".

La nivel de bootare dureaza mult mai putin decat Vista, chiar mai putin decat XP-ul, adauga Tatomir. "In filiala Microsoft Romania ne pregatim in doua - trei saptamani sa rulam 100% Windows 7 varianta beta".

Windows Vista, lansat in ianuarie 2007, nu a fost prea grozav receptiionat, iar rata de patrundere, mai ales in randul companiilor, nu a fost prea ridicata. Criticii Vista s-au legat de faptul ca sistemul nu merge bine pe computere mai slabe, plus ca avea probleme de compatibilitate cu unele aplicatii care mergeau bine pe XP.

Pe plan mondial a existat o perioada de download gratuit in ianuarie - februarie pentru versiunea beta a Windows 7. In Romania, saptamana viitoare compania va organiza doua evenimente pe tema Windows 7, adresate profesionistilor IT. Evenimentele vor fi pe 14 aprilie la Bucureștisi 16 aprilie la Cluj. Inscrierile se fac pe site.

Microsoft va continua angajarile in tara, dar nici concedierile nu sunt excluse

Microsoft are in prezent circa 260 de angajati. "In Romania, cred ca mai crestem,. usor, mai ales la centrul de suport. La nivelul filialei incercam sa optimizam resursele. (...) N-as putea spune ca nu se fac angajari, ultimul venit a fost angajat acum trei saptamani (...) E vorba de eficienta oamenilor, nu inseamna ca intr-o astfel de perioada nu trebuie sa crestem eficienta si calitatea oamenilor, chiar cu optiunea de a da afara pe cineva si a aduce pe altcineva mai bun. In aceasta perioada e bine sa faci asta deoarece poti creste valoarea medie a angajatilor", spune Calin Tatomir.

In decembrie, Microsoft Romania redusese prognozele privind cresterea veniturilor sale in Romania, de la un 35%, la 20% pentru anul fiscal iulie 2008 - iunie 2009. S-a schimbat de atunci prognoza ? "Cred ca nu vom fi acolo din pacate, mai ales ca lucrurile sunt foarte dinamice la nivel de prognoze si orice am prevedea astazi, nu mai e valabil peste o luna", a adaugat seful filalei.

Microsoft sprijina ONG-urile

Declaratiile au fost facute inainte de inceperea evenimentului "Conexiuni - Bine faci, bine gasesti", organizat de Microsoft Romania pentru organizatiile non-guvernamentale non-profit. Evenimentul este in desfasurare la sediul centrului de suport Microsoft din Bucuresti, iar scopul este sa ofere sesiuni de informare pentru ONG si sa le dea posibilitatea de a se conecta intre ele.

Printre temele abodate se numara: cum sa aplicati pentru donatii software, cum se pot gestiona eficient bazele de date ale donatorilor, cum se poate beneficia de donatii hardware, modalitati in care se pot accesa fonduri europene.