Europenii trebuie sa aiba dreptul de a decide in ce fel sunt utilizate informatiile lor personale, iar Uniunea Europeana va lua masuri daca statele membre nu pun in aplicare normele UE prin care se garanteaza respectarea vietii personale si care prevad obligatia de a avea acordul persoanei in cauza inainte ca informatiile cu caracter personal care o privesc sa poata fi prelucrate, informeaza CE.

Informatia pe scurt:

- CE vrea ca profilurile utilizatorilor minori ai retelelor de socializare sa fie confidentiale.

- Comisia spune clar ca informatiile cu caracter personal pot fi folosite doar cu acordul prealabil al persoanei in cauza.

- Executivul Uniunii a declansat procedura de infringement impotriva UK pentru probleme legate de viata privata si protectia datelor personale.

- Se face referire directa la tehnologia Phorm care opereaza prin analizarea permanenta a navigarii pe internet a clientilor pentru a afla ce ii intereseaza si a le servi apoi reclame pe profilul lor atunci cand viziteaza anumite site-uri web.

- Operatorul telecom BT a experimentat tehnologia anii trecuti fara a cere acordul cetatenilor.

- Regatul Unit are la dispozitie doua luni pentru a raspunde scrisorii de somare care reprezinta prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar

Comisarul pentru telecom Viviane Reding a sfatuit retelele de socializare, tip Facebook sau MySpace sa consolideze protectia vietii private in mediul online: „In opinia mea, respectarea vieții private trebuie sa fie o prioritate de top pentru furnizorii de retele sociale si pentru utilizatorii acestora. Cred cu tarie ca cel putin profilurile minorilor trebuie sa fie confidentiale in mod implicit si sa nu fie la dispozitia motoarelor de cautare pe internet. Comisia Europeana a invitat deja site-urile de socializare sa trateze cu atentie profilurile persoanelor minore, prin auto-reglementare. Daca este nevoie, sunt gata sa duc mai departe acest lucru prin intermediul unor noi norme.”

„Normele europene privind respectarea vietii personale sunt extrem de clare: informatiile cu caracter personal pot fi folosite doar cu acordul prealabil al persoanei in cauza. Nu putem sa renuntam la acest principiu fundamental si sa monitorizam, sa analizam si sa arhivam toate schimburile noastre de informatii in schimbul promisiunii de a beneficia de o publicitate „mai pertinenta”! Nu voi ezita sa iau masuri in cazul in care o tara din UE nu isi respecta aceasta indatorire”, a declarat comisarul Reding.

CE a deschis procedura de infringement impotriva Marii Britanii pentru incalcarea dreptului comunitar la viața privata și la protecția datelor personale

Comisia a deschis o procedura privind incalcarea legislatiei comunitare impotriva Regatului Unit dupa o serie de plangeri din partea utilizatorilor britanici de internet si dupa un intens schimb de comunicari cu autoritatile britanice cu privire la folosirea „Phorm”, o tehnologie de publicitate comportamentala, de catre furnizorii de servicii internet.

„Tehnologiile de felul publicitatii comportamentale pe internet pot fi utile pentru intreprinderi si consumatori, dar trebuie folosite in conformitate cu normele UE. Aceste norme au rolul de a proteja viata privata a cetatenilor si toate statele membre trebuie sa le aplice cu strictete”, a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding. „Urmarim cazul Phorm de mai multa vreme si am ajuns la concluzia ca modul in care Regatul Unit implementeaza unele aspecte ale normelor UE cu privire la confidentialitatea comunicațiilor ridica unele probleme.

Tehnologia Phorm opereaza prin analizarea permanenta a navigarii pe internet a clientilor pentru a afla ce ii intereseaza si a le servi apoi reclame pe profilul lor atunci cand viziteaza anumite site-uri web.

Incepand din aprilie 2008, Comisia a primit mai multe intrebari din partea unor cetateni britanici si a unor reprezentanti britanici in Parlamentul European nelinistiti de utilizarea tehnologiei de publicitate comportamentala, cunoscuta sub numele de „Phorm”, de catre furnizorii de servicii internet din Regatul Unit.

In aprilie 2008, operatorul britanic in domeniul telecomunicatiilor fixe, BT, a admis ca, in 2006 și 2007, a experimentat Phorm fara a-si informa clientii implicati in aceasta proba. In perioada octombrie-decembrie 2008, BT a testat din nou tehnologia, clientii fiind invitati sa participe de aceasta data. Experimentele efectuate de BT au dat nastere la o serie de plangeri adresate autoritatii britanice pentru protectia datelor, ICO (Information Commissioner's Office), si politiei britanice.

Din iulie 2008, Comisia a trimis mai multe scrisori autoritatilor din Regatul Unit, pentru a afla cum au implementat normele UE corespunzatoare in cazul Phorm. Dupa ce a analizat raspunsurile primite, Comisia a conchis, cu ingrijorare, ca exista probleme structurale in modul in care Regatul Unit a pus in aplicare normele UE care asigura confidentialitatea comunicatiilor.

Regatul Unit are la dispozitie un termen de doua luni pentru a raspunde scrisorii de somare care i-a fost expediata astazi si care reprezinta prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar. In lipsa unui raspuns sau in cazul in care observatiile prezentate de Regatul Unit nu sunt satisfacatoare, Comisia poate lua hotararea de a emite un aviz motivat, cea de-a doua etapa a procedurii. In fine, daca Regatul Unit persista in nerespectarea obligatiilor care-i revin in temeiul legislatiei UE, Comisia va deferi cazul Curtii Europene de Justitie.