Livrarile de PC-uri pe plan mondial au scazut in primul trimestru cu 7,1%, la 63,4 milioane de unitati, iar in SUA scaderea a fost de numai 3,1%, sub media mondiala, scrie PC World. Desi s-a dus in jos, piata a mers ceva mai bine decat estimarile IDC care se astepta la o scadere de 8,2%, insa popularitatea mini-laptop-urilor si preturile in scadere au ajutat piata sa nu scada mai mult.

Pe plan mondial, HP are cea mai mare cota de piata, urmata de Dell, Acer, Lenovo si Toshiba. Merita remarcat ca dupa cateva trimestre consecutive de scadere, cativa producatori au raportat cresteri la livrari: HP (3%), Acer (7%), Toshiba (12%), insa Dell a scazut cu 17%.

Piata din SUA scazuse mai rau decat cea mondiala in ultimul trimestru din 2008, insa in primul din 2009 livrarile din SUA au scazut cu numai 3,1%. IDC spune ca acest lucru e surprinzator, dat fiind ca SUA este centrul economic al crizei, insa explicatia este ca razboiul preturilor purtat de producatori a ajutat cererea.

Compania de cercetare Gartner a afisat si ea rezultatele si a determinat ca livrarile pe plan mondial au scazut cu 6,5%.

Conform IDC, anul trecut s-au vandut 295,2 milioane PC-uri pe plan mondial, iar prognoza pentru anul in curs indica vanzari de 282 milioane unitati