Dupa jocul de-a șoarecele și pisica cu IBM, Sun anunța vanzarea unui pachet de acțiuni in valoare de 7.4 miliarde dolari catre Oracle. Din citatul de pe site-ul Oracle in care aceștia susțin ca planurile lor sunt sa conceapa și sa livreze soluții complete “de la aplicații la disk” deducem ca business-ul de hardware al Sun nu va fi totuși lasat in paragina. Ce vor face partenerii tradiționali care au furnizat hardware certificat pana acum: HP, Dell și - da - chiar IBM in condițiile in care Oracle devine un competitor direct pe mai multe segmente?

Alte consecințe interesante:

  • Java intra in portofoliul Oracle
  • MySQL intra in portofoliul Oracle ! (”se va adauga produselor noastre de tip baze de date” zic cei de la Oracle pe un ton neutru). Situația nu este deloc atat de relaxata pe cat s-ar crede din tonul comunicatului Oracle. In februarie 2008, un studiu Gartner poziționa MySQL ca pe un competitor puternic al bazelor de date proprietar (printre care și Oracle) și susținea ca un numar crescut de clienți vor migra de la Oracle și Sybase spre MySQL. Cel mai important efect urma sa fie - conform Gartner - o presiune ca prețurile bazelor de date comerciale sa scada și sa ofere un raport calitate/preț mai bun pentru a deveni atractive in raport cu MySQL.
  • numeroși ingineri de la Sun care contribuie la PostgreSQL (cea mai avansata baza de date open-source conform site-ului Sun) vor deveni angajați ai Oracle.
  • Oracle are acum propriul sistem de operare: Solaris. Pe care promite sa continue sa-l optimizeze și sa-l integreze cu produsele Oracle. Fara a pierde contactul cu lumea Linux, menționeaza ei in același document.

Previziunile mele (3-5 ani):

  • Solaris va deveni mainstream și va caștiga cota de piața pe servere dar pe arhitecturi x86
  • Oracle va da greș cu hardware-ul Sun și se va descotorosi vanzand la un moment dat ramașițele și IP-ul aferent
  • MySQL va intra in agonie și in timp va fi inlocuit de o alta varianta, probabil un fork al codului sursa actual (Drizzle ?)
  • Suportul PostgreSQL era pe plan secundar la Sun și va deveni acum neglijabil la Oracle, dupa ceva drain proiectul va fi ucis. Elefanțelul va ramane fara nici un mare aliat din lumea corporate și numai un miracol l-ar putea salva de la dispariție.

UPDATE: Ballmer se declara foarte surprins și cere timp de gandire pentru o reacție.

UPDATE: Și pe TechCrunch se discuta situația MySQL iar Schonfeld crede ca Oracle va vinde soluții bazate pe MySQL pe hardware “low-end” de la HP și Dell iar Oracle+Solaris pe serverele high-end. Nu vad care ar fi valoarea adaugata - iar Oracle nu prea au “obiceiul” de a vinde soluții ieftine.

Dvorak va exulta pentru ca la ora la care Sun cumpara MySQL a declarat ca este un complot orchestrat de Oracle. Și eu care credeam ca moșul a fumat iar ceva ilegal …

Citeste tot articolul si comenteaza pe Netuality.