Ministerul Comunicatiilor va plati 100 milioane euro pentru licente Microsoft
La aceasta suma se va adauga comisionul de schimb valutar si cheltuielile aferente efectuarii platii, conform unei hotarari aprobate de Guvern.
Dupa incheierea unui acord-cadru multianual prin licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, Ministerul Comunicatiilor va achizitiona dreptul de utilizare, prin inchiriere cu optiune de cumparare, a unui numar de 163.138 de licente pentru anul 2009, prima plata urmand sa fie facuta in 2010.
"La nivelul anului 2009, institutiile publice beneficiare utilizeaza un numar 150.694 licente, ce au fost achizitionate in perioada 2004-2008 in baza contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului inceteaza la data de 26 aprilie 2009, data la care expira si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor", se arata in document.
Cele mai multe calculatoare si servere pentru care vor fi achizitionate licentele apartin Ministerelor Apararii, Sanatatii, Agriculturii, Finantelor, Justitiei, Administratiei si Internelor.
La finele lunii noiembrie 2008, Guvernul a autorizat Ministerul Comunicatiilor sa plateasca 26,72 milioane dolari companiei Fujitsu Siemens Computers pentru 63.799 de licente software Microsoft utilizate de institutiile publice, suma la care se vor adauga in acest an plati de inca 31,14 milioane de dolari.
Contractul privind licentele Microsoft a fost incheiat in anul 2004 si prevedea utilizarea produselor companiei americane pe o perioada de cinci ani.
Prima plata, de 54 milioane dolari, a vizat cumpararea dreptului de utilizare a circa 50.000 de licente Microsoft.
Impreuna cu sumele care vor fi achitate in anul 2009, care totalizeaza 57,86 milioane de dolari (din care 9,23 milioane de dolari TVA), valoarea contractului semnat in 2004 va ajunge la 111,86 milioane de dolari.
Sursa: Mediafax

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Ca 99% din aplicatiile folosite sunt MS OFFICE si sunt variante bune free..
Acum vine însă întrebarea mea principală: cum adică Minnisterul ÎNCHIRIAZĂ licențe? Eu știu că orice PC nou care vine cu Windows preinstalat are licență MS pe durata de existență a acelui PC. Ministerul încearcă să mă convingă acum că ei ÎNCHIRIAZĂ licențele la prețurile astea??!
Și persist cu întrebarea, de ce nu le cumpără direct de la Microsoft (VLK)? Sau de ce nu le-au cumpărat cu calculatoarele? Aici e clar rost de mici parandărături...
Cu stimă,
Adrian
Ca alesii nu pot naviga numai pe Windows nu si pe Linux e deja istorie.
E banii prostilor si nimeni nu comenteaza apoi ridicam din umeri ca nu sunt bani pentru aia si pentru aia. Vai de curul nostru!
E valabil şi pentru bănci private, acuma că s-au deschis filiale în fiecare cartier, de nenumărate ori am avut ocazia să văd funcţionarii în mijlocul zilei doar cu solitaire pe ecran la o bancă franceză.
- interactiunea cu SQL Sever Analysis services - OLAP Cubes
- Programare Spreadsheeturi in VB.NET din Visual Studio 2008
- Proiect de Add-in Office din VS 2008 foarte rapid de implementat si de invatat
- Compatibiitate cu VBA (daca exista aplicatii mai vechi - si in general toti clientii corporate folosesc VBA).
Evident, ar fi un vis frumos sa vad un functionar public folosind tastatura in alta fereastra decat Word si Freecell, dar sa nu uitam ca este totusi Ministerul Comunicatiilor. Deutsche Telekom foloseste produse MS...
Nu-mi spune ca porneste tanti secretara Visual Studio si face o aplicatie de automatizat Office. Astea sunt facute de alte firme, alta poveste, alte comisioane.
In Rusia exista un proiect sa se treaca toate scolile pe linux...
Tot ce zici tu acolo (interactiune cu SQL Server, VBA samd) se poate face - ALTFEL - dar se poate prin unelte Open Source, unele din ele gratuite.
nu mai mancati atata rahat, nu poti sa paginezi o revista in open source. bleah.
Scribus, ca sa zic doar o aplicatie este deja utilizata cu succes:
http://wiki.scribus.net/index.php/Made_with_Scribus
http://desktoppub.about.com/od/findsoftware1/a/OpenSourceDTP.htm
Recunosc ca e mai simplu sa folosesti uneltele pe care le cunosti deja - dar nu inseamna ca e singura varianta.
Inca ceva: daca ai totul cu licenta - felicitari, spor la treaba, ne auzim cand trebuie sa treci de la versiunea x la versiunea y si trebuie sa scoti iar din buzunar cateva sute de euro... daca n-ai licente vorbim dupa ce te viziteaza baietii cu ochii albastri, cand primesti amenda de 500 de milioane si-ti deschid dosarul penal...
daca vreti sa stiti, toate versiunile open source de linux sunt free numai pentru home users
pentru enterprise (adica pt institutii guvernamentale) costa..
incercati voi sa puneti un red hat server, si mai vedem..
sau fedora pentru un pc... costa si ala daca e pentru uz comercial.
unde mai pui ca trebuie sa faca cursuri toti angajatii, ca majoritatea nu sunt ca noi tineretul, care sa priceapa din prima, si sa umble pe linux fluierand.
cred ca ar costa mai mult instruirea si licentele de linux decat cele de microsoft :)
asa ca data viitoare mai usor cu "hai sa ne dam cu parerea"
OpenOffice = moca
Firefox = moca
Desigur, pt administrare trebuie platit (indiferent ca e Linux, Windows, BSD, ...)
Zi-mi si mie ce trebuie sa invete un utilizator? Pun pariu ca nici 10% din functiile Office-ului nu le folosesc. Nu-ti trebuie multa scoala pt a face un paragraf bold sau italic.
Aaaa, ca nu merge sa-ti instalezi tot felul de joculete de pe net, asta e. Sa-si puna Windows acasa pt a se juca.
Daca nu ai observat toate comentariile se refera la risipa de bani pe care o face guvernul in conditiile in care ei sunt afectati de criza (cred ca majoritatea celor care au adaugat comentarii sunt afectati de criza prin forfetar,somaj, diminuarea salariului, cresterea cursului euro etc. ) .
Daca nu ai observat este vorba de o medie de 700 de Euro pe calculator ceea ce insemna obligatoriu Windows si Office la toate.
In conditiile in care 90 % nu stiu sa foloseasca nici Wordpad iata solutia de economisire:
pot cumpara licente de windows la toate calculatoarele 20-30 mil de euro + office la 30 % dintre calculatoare aproximativ 25 mil de euro , restul se descurca cu Wordpad si guvernul face o economie de 50 de milioane de euro(ca tot este criza).
Si daca ar fi premier un manager s-ar simti jignit daca nu ar negocia contractul si din cei 50 de milioane pentru un volum asa de mare si mai economisi , 1,2-5 milioane de euro.
As perfera sa nu ii mai spuna BECHTEL, licente Microsoft si sa ii spuna taxa de smecher pentru ca de la taxa de smecher nu te astepti sa iti faca nimic de la celelalte te mai si prostesc ca iti fac autostrada si angajati inteligenti.
ReHat iti cere banu pentru servicii si pentru consultanta in implementare, nu iti cere bani pentru OS. nu vrei sa platesti si totusi vrei un OSfacut din compilarea surselor folosite de RedHat ? www.centos.org.
Angajatii de care zici tu oricum trebuie sa faca cursuri fiindca nu stiu mai nimic de computere. Deci de ce sa nu le faci un training pentru ceva care nu te costa nimic sa-l folosesti si deci poate fi instalat si acasa astfel incit respectivul angajat are posibilitatea sa se perfectioneze si de unul singur dupa trainingul initial.
intrebarea este: la ce le tb. licente noi ca parca nu trebuia sa creasca aparatul administrativ; eu nu cred ca pana acum nu aveau licente; e un tun microsoft si nimic mai mult; ca doar nu le trebuie prostia aia de windows vista cand la toamna apare windows7; parca nu aveam bani de aruncat pe prostii si totusi sprijinim M$ sa-si faca profitul frumos; de parca M$-ul ducea lipsa de bani...
ma rog: asta ati votat, asta aveti!
Tampenie ... dar cineva tot tre sa manance cascaval :)
Mai bine dadeau banii la profi de info si sa vezi ce software ar fi dezvoltat ei
Tipul habar nu are cu ce se mananca tehnologia comunicatiilor is a informatiei.
Cum fiecare are nevoi, odata ajuns la carma tarii si le satisface ... din buget !
D-na Udrea vrea masina, dl. Premier Piticot vrea ... un piticoteţ, ş.a.m.d.
Credeţi că şpertul de la Micromoft are un alt gust decât cel de la OMV sau de cel de la OTE ?
Eu cred că este la fel de ... dolce.
Urmăriţi cu atenţie cum vor evolua lucrurile ...
Cum poti ca in vremuri ca astea sa faci risipa asta ?
Dar vai ... domnisoarele si doamnele precum si fanfaronii de prin birouri stiu doar de "word, excel, powerpoint si Yahoo Messenger" ?
nu le prieste un openoffice ? un pidgin ?
de abia astept sa plec din tara asta....
la mai multi virusi pe calculatorare , fanfaronilor !
sint unele companii care merg pe muciosoft la greu si care iti dau laptopul preinstalat cu produse muciosoft.
Not my problem.
Da' daca e dupa mine, iti zic eu ca se reformateaza si se pune open source.
OS: Debian
Office: Open Office
Messenger: Pidgin
Filme: Mplayer
Muzica: Amarok
Browser: Firefox
De jucat nu ma joc. Probabil nu sunt singurul.
Am un Windows XP virtualizat in Virtual Box (pe care apropo, am licenta) si-l folosesc doar o data pe luna ca sa testez aplicatii web in internet explorer 6.
Cred ca inainte sa "arunci cu pietre" ar trebui sa intrebi... poate le "lumineaza" careva cum stau cu adevarat lucrurile...
China pe partea de guvern foloseste produse gen Open Office, RedHat, MySQL si par sa se descurce bine.
Dar na, coruptie exista si la nivelul asta.
Mi se pare mie, sau exista M$ Romania?! Daca exista, de ce trebuie ca plata sa se faca in valuta, plus comisioanele bancare? Ultima data cand am verificat, plata pentru contravaloarea bunurilor si serviciilor vandute pe teritoriul Romaniei se facea in moneda nationala! Sau gresesc?! Cine stie cine se mai ingrasa un pic din banutii astia... In loc sa se suplimenteze fondurile de la sanatate sau educatie, ori sa investim in infrastructura (ca avem tot atatea autostrazi cat Albania), guvernul face risipa de bani!
In fond, ce e nou?!
Completez cu un catren scris de Pastorel, cu aplicabilitate larga la clasa politica actuala, indiferent de culoare:
Din Banat pana la Iasi
Se resimte lipsa sarii,
Fiindca cei mai multi ocnasi
Au ajuns la carma tarii.
Si alta (unde trebuie doar schimbat numele lui Groza cu ce prim-ministru vreti voi):
Caligula Imperator
A facut din cal - senator,
Petru Groza - mai sinistru
A facut din bou - ministru.
mai bine $0 licenta + $150 admin + $250 comisionul.
2. Pentru asa numar mare de calculatoare trebuie sa ai o strategie coerenta. Daca orice admin este lasat sa instaleze flavoarea lui de linux, si aplicatiile lui preferate iese urat.
3.Problema cea mai mare este ca pretul este putin "piperat". La asa volum s-ar fii putut negocia niste preturi mult mai bune in opinia mea.
1. daca gasesti un bug in opensource, va fi rezolvat in cel mai scurt timp posibil (asta ti-o zic ca programez pe platforma stim noi care si cultura este ca toate mizeriile sa fie rezolvate cat mai rapid)
2. nimeni n-a spus ca trebuie sa instalezi o mie de variante linux. Munchen a instalat o varianta "personlizata" de Debian si a stat cu ea.
3. pretul nu e putin cam piperat. Este obscen. La universitatile din state MSFT da softul moca. (full featured)
Si as vrea sa-ti raspund doar la primul punct - repararea bug-urilor, pentru ca e simplu sa vorbesti din auzite, dar sa dai o cautare pe Google e cam greu :)
Si anume:
1. Calitatea codului (masurata in defecte la mia de linii de cod) este mai mare la software-ul open source. (Rata de defecte este mai mica)
detalii: http://news.cnet.com/2100-1001-985221.html
2. Viteza de reparatie a bug-urilor este mai mare
detalii: http://news.cnet.com/8301-13505_3-9786034-16.html
3. Ar mai fi un puct - si anume faptul ca in mare parte bug-urile din open source sunt de "risc" mai redus fata de bug-urile din softul proprietar (aici nu mai stiu unde am citit, poate gasesti tu linkul) :P
The French Gendarmerie's gradual migration to a complete open source desktop and web applications has saved millions of euro, says Lieutenant-Colonel Xavier Guimard. "This year the IT budget will be reduced by 70 percent. This will not affect our IT systems."
... ... ... ...
"Microsoft was forcing us to buy new software licences. This annoyed our accountant, who tried OpenOffice." According to Guimard the proprietary software maker then started lobbying the Gendarmerie, which is how the general manager found out about the experiments. "When he saw OpenOffice worked just as well and was available for free, it was he that decided it should be installed on all 90.000 desktops."
http://www.osor.eu/news/fr-gendarmerie-saves-millions-with-open-desktop-and-web-applications
At the same time, the council allowed the city to sign a new volume license contract with Microsoft.
... ... ...
City council member Gazic: "We had agreed last October not to renew the city's volume licence contract with Microsoft. Six months later the administration explains us that we are forced to purchase yet another licence contract, in order to use only one part of it, the virtualisation tool. I would rather the city filed a complaint with the European Competition Authority. We would not be the first to do so."
Sursa: osor.eu
Sursa: osor.eu
Eu am petrecut cateva ore facand calculele si mi-am dat seama ca numai un idiot putea incheia contractul din 2004. Sa vedem contractul de anul asta...
Cam un om la fiecare milion din contract.
Culmea e ca licentele or fi platite dar "specialistii IT" din administratie habar nu au ca pot sau nu vor sa-si "spele" copia pirat. Probabil trebuie sa faca un raport la vreun sef de genul: "Am piratat xp, dati-mi licenta ca daca reinstalez os pierd datele" Cine crezi tu ca semneaza asa ceva?
Asa ca OS va ramane instalat ilegal iar o mare parte din licente vor ramane nefolosite iar Microsoft va inchide ochii facandu-se ca nu vede. Tipic romanesc.
Tocmai acuma cand s-a anuntat datele dezastru pentru primul trimestru (cheltuieli mai mari cu 14% si venituri mai mici cu 5.5%) mai se pun paie pe foc ca nu e suficient de mare.
Se cheltuie banul public cu o larghete nemaivazuta. Nu se face nici un efort pentu diminuarea cheltuielilor. In acest ritm o sa ajungem la sapa de lemn.
Stiu ca francezii si un stat scandinav si-au pus problema asta de cativa ani si au inceput deja sa faca pasi in directia asta. Treptat se poate face tranzitia catre sisteme al caror soft nu costa aproape de loc.
Sa ne gandim ca deja Google a inceput dezvoltarea unei platforme gratuite de editare si creare de documente! Prea multi bani dati pe un sistem Windows care are atatea vulnerabilitati, incat mai trebuie cumparate si alte programe doar pentru securitatea sistemului. Eu folosesc un sistem bazat pe UNIX si nu am soft anti-virus, de exemplu.
In plus au deja o mare cantitate de licente achizitionate in regim de licentiere perpetua, ceea ce le reduce mult costurile.
Au si masa critica necesara pentru a face un astfel de proiect viabil - cca. 10 000 de utilizatori.
Atentie insa la cine "controleaza acum" atat suita OpenOffice cat si MySQL --> ORACLE, alt abonat la contracte guvernamentale prin care se livreaza "moftware".
Deci, pana nu apare Solitaire open source pe toate platformele nu se poate trece pe linux la finante!
Nu este clar pentru mine de ce Microsoft este de preferat fata de alte variante posibile (nu doar variante open source ci si comerciale). Ar fi interesant daca autorul articolului ar putea sa faca demersurile necesare pentru a ne informa care au fost criteriile de alegere a solutiei.
2. Sumele contrazic calcule simple
Din articol reiese ca au fost platiti 100 de milioane de EUR, pentru 163.138 licente (probabil ca cifra e compusa din diverse licente pentru programe de tip server etc., dar majoritatea covarsitoare trebuie sa fie formata din licente pentru programe client) care sunt inchiriate cu optiune de cumparare. Asta inseamna un cost mediu al licentei de 613 EUR! Fie datele din articol sunt gresite, fie as sugera autorul articolului sa ceara mai multe detalii pentru ca un utilizator final casnic, care nu beneficiaza de reduceri de volum, nu plateste nici jumatate din aceasta suma pentru a achizitiona legal (ceea ce e oricum diferit fata de a inchiria pentru 3 ani) licentele.
Oricum ai lua-o, ies din schema cateva sute de mii de euro, despre care nu vom sti prea curand in ce buzunare s-au dus.
Lucrez de cativa ani la o firma medie care a facut trecerea la open source pentru toate programele uzuale, in afara de sistemul de operare. Din pacate, programele comerciale folosite si raportarea la stat sunt NUMAI pentru Windows. (inca nu a fost testat serios Wine!)
Experienta noastra:
Dupa 4 ani de Open Office, Mozilla, Faststone/Irfan View, Primo PDF, Ultra VNC, VLC si 7z firma noastra este prima din judet in domeniul ei de activitate si pe locul 60 la nivel national. Si avem doar un admin si un programator...
Asa ca putem recomanda oricui sa incerce! Este putin greu la inceput cu OpenOffice. Noi am facut cursuri interne si ne-am descurcat destul de repede (2-3 luni). Am inceput cu 1.1 :)... Acum nu mai putem sa ne intoarcem la MsOffice pentru ca vedem minusurile MsOffice (de care nimeni nu zice nimic) si folosim peste 40-50% din functionalitatile OpenOffice. Am contribuit activ la raportarea de bug-uri care s-au si REZOLVAT!!!
Deci, pentru noi, si gratis daca ar fi MsOffice nu mai este o solutie! Dar inca nu avem curaj sa ne desprindem de Windows pentru ca nu avem suficienta experienta cu linux ca sistem de operare pe desktopuri.
Sper sa va fie de folos acest comentariu dpdv IT.
Parerea mea este ca trebuie sa incepem cat mami multi, de jos, sa folosim si alte variante... si poate vom ajunge unii din noi sa avem si ceva de spus in vreun guvern viitor.
Nu e suficient sa fim doar nemultumiti, trebuie sa ne si implicam!
Cu respect,
Robert
Despre trecerea la Linux si folosirea softurilor "impuse" de stat care exista doar pentru Windows, se pot gasi solutii - depinde evident de situatia concreta. In principiu ma gandesc la soft de contabilitate, care probabil nu trebuie pus pe toate calculatoarele: pe cel care trebuie pus, se poate pune un Windows in masina virtuala (astfel va fi protejat sistemul). In unele cazuri pot fi implementate servere de aplicatii care sa ruleze si un windows virtual - poate fi si asta o solutie.
Wine este si el o posibilitate, trebuie testata, eu am testat destul de multe aplicatii in wine si au functionat.
Eu as recomada sa luati legatura cu un consultant - sunt cateva firme si organizatii care se implica in asa ceva si cred ca investitia in consultanta - schimbarea sistemelor - training (unde e necesar) se va recupera in foarte scurt timp...
Ciprian
http://www.freeformdynamics.com/fullarticle_subscribe.asp?aid=678
iar Red Hat unul despre adoptarea Free Software:
http://www.europe.redhat.com/news/article/2724.html
http://www.redhat.com/about/where-is-open-source/activity/