Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding a propus luni un nou model de guvernanta a internetului, prin privatizarea integrala si asigurarea independentei organizatiei care gestioneaza in prezent numele domeniilor de internet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. ICANN, companie privata non-profit, a functionat pana acum in baza unui acord cu departamentul de comert al Statelor Unite ale Americii, care expira pe data de 30 septembrie.

„Responsabilizarea ICANN este indispensabila. Decizia administratiei Clinton de a privatiza progresiv sistemul de nume de domeniu si de adrese de internet a fost una corecta. Pe termen lung, nu este justificabil ca un serviciu public al unei singure tari sa detina dreptul de supraveghere a unei functii a internetului utilizata de sute de milioane de oameni din intreaga lume”, a precizat Viviane Reding.

Comisarul european a mai precizat ca pe 30 septembrie, cand expira actualul acord dintre ICANN si guvernul american, se creeaza conditiile pentru o privatizare integrala a ICANN si se ridica totodata problema autoritatii in fata careia va trebui sa raspunda ICANN incepand cu 1 octombrie.

Reding propune si crearea unui "G-12 pentru guvernanta internetului"

Oficialul european a propus de asemenea crearea unui unui asa-numit „G12 pentru guvernanta internetului” - un grup neoficial de reprezentanti ai guvernelor, care sa se reuneasca de cel putin doua ori pe an si care sa fie in masura sa adopte cu majoritate de voturi recomandari adresate ICANN, daca va fi cazul.

Un astfel de grup, sustine Reding, ar putea reactiona rapid in cazul unor amenintari la adresa stabilitatii, securitatii si caracterului deschis al internetului. Pentru a avea un caracter geografic echilibrat, acest „G-12 pentru guvernanta internetului” ar trebui sa includa cate doi reprezentanti din America de Nord, America de Sud, Europa si Africa, trei reprezentanti din Asia si Australia, precum si pe Presedintele ICANN, ca membru fara drept de vot. Organizatiilor internationale cu competente in acest domeniu li s-ar putea acorda statut de observator.

Pe 6 mai, Comisia Europeana va organiza la Bruxelles o prima audiere publica pentru a face cunoscute asteptarile europenilor cu privire la viitorul guvernantei internetului.

ICANN are ca obiect de activitate unele dintre cele mai sensibile aspecte in materie de guvernanta a internetului, cum ar fi domeniile de nivel superior sau administrarea sistemului de adrese internet care asigura conexiunea a milioane de computere. ICANN a fost infiintat in 1998 in California, in temeiul unui acord cu guvernul SUA.