Autoritatile UE din domeniul concurentei vor amenda Intel care este acuzata ca face abuz de pozitie dominanta si a dat bani producatorilor de computere pentru a-i convinge sa nu foloseasca procesoarele rivalilor de la AMD, noteaza Reuters care citeaza surse apropiate discutiilor. O alta acuzatie se refera la faptul ca Intel ar fi impus diversilor producatori de PC-uri cat la suta din unitatile produse sa aiba procesoarele companiei.

CE va decide miercuri sa amendeze Intel si sa o convinga sa-si modifice practicile de business, pentru ca producatorul de procesoare sa nu mai aiba libertatea de a face chiar tot ce vrea. Nu se stie cat de mare va fi amenda, insa cea mai mare data pentru abuz de pozitie dominanta a fost de 497 milioane euro, impusa UE companiei Microsoft.

Comisia Europeana a acuzat Intel ca a dat bani unor producatori de computere pentru a-i convinge sa foloseasca procesoare Intel, in detrimentul celor de la AMD.

Sursa citata de Reuters spune ca CE va cere Intel sa puna capat acestor stimulente de la o anumita data. E de asteptat ca CE sa acuze Intel ca a dat bani unor producatori de PC-uri pentru a-i convinge sa amane sau chiar sa renunte la lansarea unor produse care urmau sa utilizeze chip-uri AMD. Intel a impus cote specifice producatorilor de PC-uri, cu privire la procentul PC-urilor produse ce urmau sa-i foloseasca chip-urile. UE va spune ca aceasta practica a fost intalnita in ultimii opt ani.

Spre exemplu, companiei NEC i s-a cerut ca numai 20% din desktop-uri si notebook-uri sa aiba procesoare AMD. Companiei Lenovo i s-a cerut ca toate notebook-urile sa aiba procesoare Intel, la fel si Dell pentru produsele relevante. Intel ar fi cerut ca 93% din desktop-urile de business ale Dell sa aiba chip-urile companiei.

Atat reprezentantii CE cat si cei ai Intel au refuzat sa comenteze informatiile.