Studiu BSA: Rata pirateriei software in Romania a scazut in 2008 cu doua puncte procentuale, la 66%
In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut 8 puncte procentuale in Romania, de la 74% la 66%.
Dintre cele 110 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scazut in 57 de state, a ramas constanta in 36 de țari si a crescut doar in 16 dintre acestea.Totusi, datorita faptului ca piata globala de PC-uri a crescut mai rapid in tarile cu o rata mare a pirateriei, rata globala a pirateriei a crescut cu 3 puncte procentuale, ajungand la 41% in 2008.
Sapte tari au o rata de piraterie egala sau mai mare de 90%: Georgia, Bangladesh, Armenia, Zimbabwe, Sri Landa, Azerbaijan si Moldova. Cele mai mici rate erau in SUA - 20%, Japonia si Luxemburg 21%, Noua Zeelanda 22%.
In Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) si Moldova (90%). Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha (38%), Ungaria (42%) si Slovacia (43%). Rusia a inregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scadere anuala de 5 puncte procentuale și o scadere de 19 procente intr-un interval de șase ani.
In timp ce economiile in curs de dezvoltare acopera 45% din piața globala de hardware PC, ele conteaza mai puțin de 20% in piața de software pentru PC-uri.
Recesiunea economica globala are un efect mixt asupra pirateriei software, noteaza studiul. John Gantz, Chief Research Officer IDC, subliniaza ca acei consumatori cu putere redusa de cumparare s-ar putea sa prelungeasca perioada de utilizare a computerelor, ceea ce va antrena o creștere a pirateriei, intrucat computerele vechi au mai mult software nelicențiat instalat, in general. Cu toate acestea presiunile de natura financiara și de bugete vor stimula achizițiile de netbook-uri ieftine, care in general vin cu software pre-instalat, precum și realizarea, la nivelul companiilor, de analize de gestionare a resurselor software, vizand reducerea costurilor IT.
Datele reprezinta concluziile celui de-al șaselea studiu anual, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicitatii marti de catre Business Software Alliance (BSA), o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Subiectul care ar trebui analizatr mai cu atentie este identificarea unui mod de a oferi celor cu putere financiara scazuta acces la achizitionarea de "software" la preturi accesibile.
De exemplu, eu am descarcat multe jocuri pe care in nici un caz nu le-as fi cumparat.
Pe de alta parte, un joc pe care l-am descarcat initial ilegal mi-a placut asa de mult incat chiar l-am cumparat. Daca nu l-as fi descarcat ilegal, nici nu as fi ajuns sa-l cumpar.
Sa fim seriosi, companiile de soft s-au dezvoltat numai pentru ca a existat piraterie. O incurajeaza si-o sustin, chiar daca nu pe fata. Este cea mai buna modalitate de a-si face cunoscute produsele. Oricum, castigurile sunt fabulose pentru ca firmele, vrand-nevrand, trebuie sa le achizitioneze cu licenta.
In unele tari (prin America latina, Asia), guvernele au negociat la sange cu Microsoft, obtinand Windows/Office la preturi modice ($1/buc) pentru toate institutiile guvernamentale, amenintand ca altfel trec la Linux... numai la noi se platesc astea la pret de retail. E jaf la drumul mare.
Sunt sisteme de operare solide cu o multime de aplicatii gratis (si legale).
Ubuntu (o distributie Linux) este foarte "user-friendly".
Majoritatea distributiilor ofera sistem "live" care nu necesita instalare: bootezi de pe cd-u si ai access la sistem. Astfel poti sa vezi daca iti merge pe calculatorul tau, daca iti place...