Rata pirateriei software pentru PC-uri a scazut in Romania cu doua puncte procentuale, de la 68% la 66%, in 2008 fata de 2007, in timp ce 50% din cele 110 țari analizate au inregistrat scaderi ale ratei pirateriei și doar 15% au inregistrat creșteri. In Romania, pierderile cauzate industriei de pirateria software au crescut, in 2008, la 249 milioane de dolari, arata un studiu al Business Software Alliance realizat impreuna cu IDC.

In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut 8 puncte procentuale in Romania, de la 74% la 66%.

Dintre cele 110 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scazut in 57 de state, a ramas constanta in 36 de țari si a crescut doar in 16 dintre acestea.Totusi, datorita faptului ca piata globala de PC-uri a crescut mai rapid in tarile cu o rata mare a pirateriei, rata globala a pirateriei a crescut cu 3 puncte procentuale, ajungand la 41% in 2008.

Sapte tari au o rata de piraterie egala sau mai mare de 90%: Georgia, Bangladesh, Armenia, Zimbabwe, Sri Landa, Azerbaijan si Moldova. Cele mai mici rate erau in SUA - 20%, Japonia si Luxemburg 21%, Noua Zeelanda 22%.

In Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) si Moldova (90%). Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha (38%), Ungaria (42%) si Slovacia (43%). Rusia a inregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scadere anuala de 5 puncte procentuale și o scadere de 19 procente intr-un interval de șase ani.

In timp ce economiile in curs de dezvoltare acopera 45% din piața globala de hardware PC, ele conteaza mai puțin de 20% in piața de software pentru PC-uri.

Recesiunea economica globala are un efect mixt asupra pirateriei software, noteaza studiul. John Gantz, Chief Research Officer IDC, subliniaza ca acei consumatori cu putere redusa de cumparare s-ar putea sa prelungeasca perioada de utilizare a computerelor, ceea ce va antrena o creștere a pirateriei, intrucat computerele vechi au mai mult software nelicențiat instalat, in general. Cu toate acestea presiunile de natura financiara și de bugete vor stimula achizițiile de netbook-uri ieftine, care in general vin cu software pre-instalat, precum și realizarea, la nivelul companiilor, de analize de gestionare a resurselor software, vizand reducerea costurilor IT.

Datele reprezinta concluziile celui de-al șaselea studiu anual, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicitatii marti de catre Business Software Alliance (BSA), o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software.