Senatul francez si-a dat miercuri votul pentru proiectul de lege prin care cei care descarca in mod repetat continut piratat de pe net vor ramane fara conexiune timp de un an, scrie AFP. Camera Inferioara si-a dat marti votul, iar acum nu mai sunt obstacole pentru ca presedintele Sarkozy sa promulge legea extrem de controversata. Proiectul are multi critici care spun ca legea nu le da celor acuzati posibilitatea sa se apere corespunazator.

Senatul a adoptat proiectul cu 189 de voturi pentru si 14 contra, in timp ce Adunarea Nationala l-a adoptat marti cu 296 de voturi pentru si 233 impotriva.

Proiectul prevede ca cei care descarca de pe internet muzica, filme si alte lucruri protejate de copyright vor fi supusi sistemului "celor trei lovituri. Acesta presupune un mail de atentionare, apoi o scrisoare, iar daca respectiva persoana continua sa descarce materiale ilegale i se poate intrerupe conexiunea de internet pana la un an.

O agentie de stat numita Hadopi va functiona ca interfata intre furnizorii de continut si cei de internet si ii va repera pe cei care descarca materiale piratate.

Legea e una dintre cele mai dure din Europa pe domeniul pirateriei online si este sustinuta de industria muzicala din Franta. Totusi, opozitia socialista si grupurile care protejeaza consumatorii sunt impotriva aplicarii ei, pe motiv ca va fi dificil de pus in practica.

Opozantii se tem ca cei acuzati ca descarca materiale piratate nu vor avea suficiente moduri de a se apara si adauga ca inovatiile tehnologice vor da multora sansa de a nu fi detectati.

Comisarul European pentru Telecom a declarat recent ca legea franceza e conforma cu dreptul comunitar. Pe de alta parte, Parlamentul European se opune proiectului de lege.