Microsoft va construi doua centre tehnologice in orasul chinez Hangzhou din apropiere de Shanghai, dupa ce autoritatile locale au promis sa lupte impotriva piraterie software si sa ajute companiile sa-si ia softuri cu licenta, scrie The Wall Street Journal. Astfel de orase sunt rare in China, unde rata pirateriei software e de 80%.

Microsoft spune ca vrea ca Hangzhou sa fie un oras model din punct de vedere al respectarii proprietatii intelectuale. Americanii vor investi in doua centre tehnologice, dintre care unul pentru cloud-computing, dar promit si investitii suplimentare. Microsoft spune ca ar vrea sa urmeze acelasi model si in alte orase din China, cu conditia ca autoritatile sa lupte pentru reducerea masiva a ratei pirateiei software.

Autoritatile din Hangzhou s-au angajat sa elimine din magazine softurile pirat si sa incurajeze companiile sa-si ia programe cu licenta. Si Microsoft a promis ca va oferi soft cu discount pentru ca un numar mare de firma sa si-l poata permite.

China e una din tarile cu cea mai mare rata a pirateriei software. Conform IDC, in 2004 rata era de 90%, iar anul trecut a scazut la 80%. Guvernul a mai luat unele masuri, iar in ianuarie 11 oameni au fost condamntati pentru ca au distribuit soft Microsoft piratat.

Microsoft spune ca acest tip de protocol are viitor in China, deoarece in orasele unde autoritatile decid sa lupte cu pirateria software marile companii de IT au motivatie sa investeasca, stiind ca proprietatea intelectuala va fi respectata.