Sistemul de pozitionare globala prin satelit e in pragul colapsului si ar putea incepe sa dea rateuri si chiar sa arate directii gresite, din cauza ca nu s-a investit suficient si nici nu s-au facut modernizarile necesare, noteaza The Guardian, citand un raport din SUA. Problemele grave ar putea aparea din 2010, dar e foarte posibil ca investitiile necesare sa fie facute, deoarece sistemul e prea important sa fie lasat sa se degradeze.

GPS-ul a devenit un simbol al tehnologiei moderne, e utilizat pe aparate de sine statatoare, pe telefoane mobile si sisteme de navigatie integrate in automobile. Dar, un raport al SUA arata ca perspectivele sunt ingrijoratoare, iar din 2010 sistemul GPS ar putea avea caderi tot mai dese si exista pericolul de a arata chiar si directii gresite.

Reteaua de sateliti care alcatuiesc sistemul GPS este sub tutela US Air Force care ii asigura intretinerea de mai bine de 15 ani. Un raport din SUA arata ca managementul defectuos si investitiile insuficiente sunt de vina pentru situatia tot mai grava in care se afla sistemul.

Raportul sustine ca nu se stie daca US Air Force va fi capabila sa cumpere la timp noi sateliti, astfel incat sistemul sa functioneze fara intrerupere. Daca nu va reusi, atat civilii, cat si militarii, vor avea dificultati in folosirea GPS-ului. In plus, se spune ca cei de la Fortele Aeriene Americane nu au efectuat pasii necesari pentru ca sistemul GPS sa mearga fara probleme.

Satelitii vechi nu au fost inlocuiti cu unii noi, fiindca au existat probleme tehnice si s-au schimbat mai multe firme contractoare, astfel ca satelitul nou care trebuia pus la inceputul lui 2007 va fi lansat in noiembrie anul acesta, dupa mai multe amanari succesive.

Totusi, The Guardian, citand pe Tom Coates, seful serviciului Fire Eagle al Yahoo, spune ca US Air Force nu va lasa sistemul GPS sa se degradeze, deoarece e prea important.