O parte din angajatii din IT care au fost concediati din cauza crizei se razbuna pe aceste companii, fie de suparare, fie pentru a obtine bani, a spus Paul Williams, director tehnic la compania Gray Hat Research, prezent la un seminar organizat de Finmedia. Americanul a mai spus ca acum in criza, atacurile informatice s-au inmultit pentru ca tot mai multi au nevoie de bani, insa hackerii romani nu mai sunt in centrul atentiei, locul lor fiind luat de chinezi.

Multe companii au renuntat la o parte din angajatii din IT, pentru a face economii, insa gestul s-ar putea intoarce impotriva lor. "Cand se fac disponibilizari, o parte din cei ramasi fara loc de munca se supara, li s-a spus prea in scurt si li se pare incorect, considerand ca au muncit mult. E o problema de atitudine, si astfel avem un angajat bun, insa extrem de suparat", spune Williams, care adauga ca de aici apar problemele. Companiile, mai ales daca sunt foarte mari, nu-si vor schimba atat de repede parolele si codurile de acces. Astfel ca cei care au fost dati afara pot sa obtina informatii confidentiale din interiorul companiei chiar si la doua - trei saptamani dupa ce au incetat sa mai lucreze acolo.

El subliniaza ca multe companii au subestimat pericolul ce a venit chiar din interior si s-au inmultit si cazurile de spionaj. "Am avut in SUA zeci de cazuri de administratori de sistem care-si sapau propriile companii chiar cand lucrau acolo", spune reprezentantul Gray Hat Research.

In plus, criza care s-a tot adancit in ultimele luni a facut ca numarul atacurilor informatice sa creasca, la fel ca si numarul virusilor, fiindca tot mai multa lume are nevoie de bani si cauta mijloace mai rapide sau ingenioase de a-i face.

Si hackerii romani au dat lovituri pentru a face bani, insa Williams spune ca desi romanii sunt "inaintea altor 50-100 de tari", cand e vorba de atacuri informatice, in ultimul timp nu mai tin ei capul de afis, ci chinezii. Tot mai multi chinezi au fost acuzati de spionaj industrial in SUA in ultimul timp, iar diferenta este ca asiaticilor le pasa mult mai putin daca sunt prinsi, in comparatie cu romanii sau altii.

Williams a mai spus ca in SUA crimele violente sunt tot mai putine, iar grupurile care le comiteau s-au "rafinat" si prefera acum sa actioneze pe segmentul cybercrime, fiindca si pedepsele sunt mai mici si se castiga extrem de bine. Americanul spune ca infractiunea de uzurpare de identitate apare tot mai des, infractorii colectand date personale, cum ar fi numarul de asigurari sociale, seria de card, ori codul PIN, pentru a avea apoi beneficii financiare de pe urma acestor informatii. Ingrijorator este, spune Williams, ca o "identitate" a devenit extrem de ieftina, cam cinci dolari in SUA, fata de 1.000 de dolari acum cinci ani. Iar grupurile de crima organizata nici nu se uita la mai putin de 10.000 de seturi de date personale pe care sa le cumpere dintr-un foc, mai putin nefiind profitabil.