Google a prezentat proiectul Wave, o solutie unificata de comunicare ce combina e-mailul, serviciile de mesagerie instant si retelele de socializare. Google a lansat o serie de API-uri care au fost puse la dispozitia dezvoltatorilor care vor construi aplicatii ce vor fi gata spre finalul anului, pentru lansarea oficiala a serviciului. Wave e prezentat ca fiind "e-mailul viitorului". Google vrea practic sa reuneasca in aceeasi interfata mai multe forme de comunicare pe care le amesteca in ideea de a construi o unealta eficace de comunicare.

Prin Wave, Google vrea sa extinda capacitatile e-mailului dincolo de simpla transmitere a unor mesaje la care apoi se va raspunde. La Wave totul se face in timp real. Daca un utilizator incarca spre exemplu o poza sau un clip video, ceilalti membri ai grupului vad asta in timp real, pot edita si pot comenta instantaneu.

Wave (val, in engleza) e o versiune de Gmail construita in stil "mesagerie instant". Wave se vrea a fi o unealta de colaborare si comunicare. Aplicatia se bazeaza pe crearea de "valuri" (wave), in fapt "conversatii" prin care utlizatori pot comunica punand in comun texte formatate, clipuri video, fotografii, harti si altele.

Pentru a construi un "val", doua persoane pornesc practic o sesiune de "instant messaging" care poate apoi fi arhivata sub forma unei conversatii. Apoi si alte persoane pot fi invitate sa se alature conversatiei si exista si optiunea de "playback" pentru a vedea cum s-a desfasurat conversatia. Google vrea ca Wave sa fie si un protocol, nu numai o platforma, dar punctul crucial al proiectului este posibilitatea de a edita orice, in timp real.

Practic orice "val" este live, cei care-l urmaresc pot sa vada exact cand e updatat si pot sa-l si editeze in timp real. In plus, Google a pus la dispozitia dezvoltatorilor kituri cu care acestia sa creeze diverse aplicatii pentru Wave.

"Valurile" pot fi integrate in bloguri si apoi actualizate extrem de usor. Wave este o platforma deoarece sunt puse la dispozitia dezvoltatorilor seturi de API-uri open-source ce permit integrarea "valurilor" in alte aplicatii web dar si crearea de extensii in interiorul valurilor.

La Wave s-a lucrat doi ani, iar echipa a fost condusa de fratii Rasmussen care au creat si Google Maps.

Sunt voci care spun ca prin Wave, Google reinventeaza e-mailul, altii spun ca lansarea proiectului va avea asupra pietei acelasi impact ca si lansarea iPhone. Cu siguranta sunt multi care cred ca aceste comparatii sunt prea exagerate. Timpul va raspunde. Deocamdata, Wave e la dispozitia unui numar restrans de utilizatori, insa in cateva luni o versiune beta va fi la dispozitia publicului larg.

Un inginer de la Google vorbeste despre editarea in Wave: