Producatorul norvegian Opera Software a lansat miercuri prima versiune beta a Opera 10, botezata Peregrine, cea mai recenta versiune a browserului companiei, promitand viteze mai mari de descarcare, precum si un design si instrumente noi, informeaza Reuters. Opera este al treilea mare producator mondial de browsere, dar se afla cu mult in spatele Microsoft si Mozilla. Competitia pe acest segment s-a intetit dupa ce anul trecut Google a lansat propriul sau browser, Chrome.

"Browserul Web este cea mai importanta aplicatie software pe care o vei folosi vreodata. Credem ca Opera 10 va redefini felul in care te poti bucura de internet", a declarat Jon von Tetzchner, directorul executiv al Opera.

Opera a anuntat ca noua versiune a browserului este cu mai mult de 40% mai rapida decat cea anterioara pe pagini care cer multe resurse precum Gmail si Facebook.

Companiile lanseaza de obicei cateva versiuni beta (de testare) succesive ale browserelor, aducand treptat imbunatatiri in urma recomandarilor utilizatorilor, inainte de lansarea finala a unei anumite versiuni. Microsoft a lansat browserul sau IE8 in luna martie, dupa un an in care versiunea a fost disponibila publicului in versiunea beta.

Conform companiei de cercetare si analiza web StatCounter, browserul Internet Explorer al Microsoft detine o cota de piata de circa 60% la nivel global, browserul Firefox al Mozilla detine o cota de piata de circa 30%, in timp ce Opera are 4%, putin in fata browserelor apartinand Google si Apple.

Opera, Mozilla si Google au protestat la autoritatile Uniunii Europene fata de dominanta Microsoft pe piata browserelor, iar in luna ianuarie a acestui an Comisia Europeana a acuzat Microsoft ca ar fi abuzat de pozitia dominanta din piata prin includerea browserului Internet Explorer in sistemul de operare Windows, care este folosit de 95% din computere la nivel mondial.

Mai multe detalii aici.