Cea mai inalta autoritate juridica din Franta, Consiliul Constitutional, a amendat un proiect de lege si a decis ca cei care sunt prinsi de trei ori ca au downloadat continut ilegal de pe net pot ramane fara conexiune doar daca justitia decide asta. Proiectul prevedea ca o autoritatea nou infiintata, numita Hadopi, poate dispune intreruperea conexiunii celor care descarca material piratat, dar acest lucru nu va fi posibil. Proiectul fusese aprobat atat de Adunarea Nationala, cat si de Senat.

Proiectul prevedea ca cei care descarca de pe internet muzica, filme si alte lucruri protejate de copyright vor fi supusi sistemului "celor trei lovituri". Acesta presupune un mail de atentionare, apoi o scrisoare, iar daca respectiva persoana continua sa descarce materiale ilegale i se poate intrerupe conexiunea de internet pana la un an.

O agentie de stat numita Hadopi va functiona ca interfata intre furnizorii de continut si cei de internet si ii va repera pe cei care descarca materiale piratate.

Dae Consiliul Constitutional a fost der acord cu 90% din continutul legii, insa nu si cu cea de-a treia lovitura, mai exact obiectia a fost ca autoritatea Hadopi nu are dreptul sa "taie" conexiunea celor care descarca material piratat, ci doar un judecator o poate face.

Ministrul francez al culturii, Christine Albanel - care a sustinut puternic legea - spune ca proiectul a fost acceptata in mare parte, autoritatea Hadopi s-a creat si adauga ca e extrem de important ca oamenii vor primi scrisorile de atentionare care au un scop educativ.

Autoritatile franceze discuta joi pentru a vedea ce modificari trebuie aduse legii pentru ca autoritatea Hadopi sa-i poata trimite in justitie pe cei prinsi ca descarca in mod repetat continut piratat.

Aplicata conform proiectului initial legea ar fi una dintre cele mai dure din Europa pe domeniul pirateriei online si este sustinuta de industria muzicala din Franta. Totusi, opozitia socialista si grupurile care protejeaza consumatorii sunt impotriva aplicarii ei, pe motiv ca va fi dificil de pus in practica.

Decizia Consiliului a fost salutata de multe grupuri care apara drepturile consumatorilor, multi spun ca legea e ingropata iar acum dispare pericolul ca oameni nevinovati sa ramana fara internet.