Comisia Europeana vrea sa impuna pedepse mai aspre cu inchisoarea pentru cei care comit infractiuni utilizand internetul, de la o medie de unu-trei ani in prezent, la peste cinci ani, declara oficiali europeni, citati de Financial Times. EU vrea sa existe si un sistem pan-european de alertare in domeniul infractionalitatii electronice.

Legile pentru cybercrime trebuie sa fie mai dure, atacurile sunt tot mai multe, dar pedepsele nu sunt suficient de dure pentru a-i determina pe infractori sa nu mai comita faptele, e de parere Radomir Jansky, unul dintre oficialii de rang inalt de la Directoratul General pentru Justitie din cadrul Comisiei.

El a mai declarat ca infractionalitatea informatica e tot mai costisitoare pentru firme si pentru autoritati, astfel ca trebuie luate masuri rapid. Atacuri la scara mare au avut ca tinta Estonia si Lituania in ultimii doi ani, si de aceea trebuie luata o pozitie mai radicala in Europa, spune Jansky.

In afara de atacurile care pot paraliza in totalitate unele sisteme informatice, europenii se confrunta cu actiunile unor bande criminale care raspandesc virusi informatici pe o serie de computere si fura date bancare. Un raport recent al Symantec estima ca circa 4,7 milioane de computere din Europa, Africa si Orientul Mijlociu au fost infectate. Datele arata ca in 93% din companiile europene este utilizat internetul iar 51% din cetatenii Uniunii il folosesc in mod regulat.

Si in SUA infractionalitatea informatica e tratata ca prioritate, presedintele Obama anuntand ca doreste sa numeasca un "tar" al luptei impotriva criminalitatii informatice, deoarece acesti infractori au produs in SUA pagube de 8 miliarde dolari in ultimii doi ani.

EU nu vrea doar pedepse mai dure, ci si o mai buna comunicare intre tarile membre. Se doreste crearea unui sistem pan-european prin care statele sa se anunte reciproc cand apar atacuri informatice. Asta deoarece Estonia si Lituania s-au plans ca atunci cand au fost atacate au incercat sa dea alarma, dar nu au primit raspuns.