Varianta romaneasca a noului sistem de operare al Microsoft - Windows 7 - va fi lansata in 31 octombrie, la noua zile de la intrarea pe piata a versiunii in engleza, au spus pentru Hotnews.ro reprezentantii companiei. In Romania, pretul estimat al licentei Windows 7 va fi in perioada de promotie, care va dura pana la 31 decembrie 2009, de 119,99 euro pentru versiunea Home Premium (discount de aproximativ 110 euro fata de pretul curent de Windows Vista Home Premium).

Intervalul de timp intre lansarea versiunii in engleza si cea in romana este la Windows 7 mai mic decat la precedentele sisteme de opeare.

Despre lansarea noului sistem s-a vorbit mult, initial existand informatii ca va veni abia in 2010. Apoi au aparut primele informatii despre posibilitatea ca noul sistem sa ajunga pe piata pana la Craciun, iar acum s-a dovedit ca Microsoft va prinde sezonul sarbatorilor de iarna cu Windows 7 pe piata.

Compania a anuntat joi datele de lansare ale Windows 7 pentru mai multe tari, iar SUA, Canada si Japonia sunt primele unde sistemul se va vinde, incepand de vineri. In 15 iulie Windows 7 va patrunde pe alte trei piete: Franta, Germania si Marea Britanie, dar trebuie mentionat ca in UE browserul Internet Explorer nu va mai fi inclus in pachet.

Pana pe 22 octombrie, data de lansare pe plan mondial, vor fi gata versiuni in 14 limbi: engleza, spaniola, japoneza, germana, franceza, italiana, olandeza, rusa, poloneza, portugheza, coreeana, si chineza (trei versiuni).

Pe 31 octombrie, Windows 7 va fi disponibil in inca 21 de limbi, printre care bulgara, ucraineana, thailandeza, croata, greaca, turca si evident romana.

Fara discount, o licenta Windows 7 in SUA va costa pentru clientii care au deja Vista sau XP 119,99 dolari pentru versiunea Home Premium, 199,99 dolari pentru versiunea professional si 219,99 dolari pentru varianta

Ultimate.

Pentru clientii complet noi preturile celor trei variante sunt 199,99 dolari, 299,99 dolari si 319,99 dolari. Compania ofera un discount pentru cei care trec de XP sau Vista la Windows 7 pana la 11 iulie in SUA, ei putand cumpara versiunea Windows Home Premium la 49,99 dolari.

In Romania, Windows 7 va avea un pret de promotie de 119,99 euro pentru versiunea Home Premium

Oficialii Microsoft Romania au precizat pentru HotNews.ro ca "Window 7 Upgrade Option ofera oricarui cumparator care achizitioneaza un PC cu sistem de operare Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business sau Windows Vista Ultimate, de la un partener OEM sau retail participant in programul de upgrade, posibilitatea sa faca upgrade la Windows 7 fara niciun cost aditional. Acesta este un program global si va fi valabil pana la 31 Ianuarie 2010".

Microsoft a decis sa nu ofere editiile de upgrade ale Windows 7 in Europa, iar pretul estimat al licentei full de pachet de Windows 7, in Romania, va fi in perioada de promotie, de 119.99 euro pentru versiunea Home Premium.

"In Europa am luat decizia de a nu oferi editiile de upgrade ale Windows 7, deoarece acesta nu va contine Internet Explorer. Insa am decis sa oferim ca promotie preturi de upgrade la licentele full de pachet de Windows 7. Aceasta promotie va dura pana la 31 Decembrie 2009.

Pretul estimat al licentei full de pachet de Windows 7 in promotie va fi de 119,99 euro pentru versiunea Home Premium (discount de aproximativ 110 euro fata de pretul curent de Windows Vista Home Premium), iar in afara promotiei va fi de 199,99 euro, o reducere de 13% fata de versiunea curenta de pachet de Windows Vista Home Premium", a declarat Tudor Galos, Windows Business Group Lead, in cadrul Microsoft Romania.