Echipa Sytech de la universitatea Al. I. Cuza din Iasi a castigat cea mai importanta categorie a concursului de IT destinat studentilor Imagine Cup cu un proiect de retea de socializare destinata comunitatilor. O varianta pilot a proiectului va incepe la Iasi unde pe site-ul Primariei cetatenii vor putea sa semnaleze anumite probleme si le vor putea localiza pe harta intr-o platforma care se vrea a fi "o retea sociala de genul Twitter sau Facebook, dar nu focalizata asupra individului, ci asupra comunitatii", a spus pentru Hotnews.ro, Sabin Buraga, profesorul indrumator al echipei. Cei trei studenti ieseni care au castigat categoria Software Design sunt Adrian Nicolae Buzgar, Calin Juravle si Andreas Resios.

"Proiectul este practic o platforma, nu doar o simpla aplicatie. Se adreseaza comunitatilor astfel incat cetatenii sa aiba posibilitatea sa raporteze autoritatilor anumite probleme ale zonei", spune Buraga, referindu-se la proiectul cu care romanii au castigat cea mai importanta categorie a concursului Imagine Cup organizat de Microsoft an de an din 2003.

"Daca problema nu se rezolva, cetatenii pot atrage atentia. Este o retea sociala de genul Twitter sau Facebook, dar nu focalizata asupra individului, ci asupra comunitatii", a mai explicat profesorul.

Spre exemplu oamenii pot vota pentru problema parcarilor si pot semnala pe o harta interactiva unde e nevoie de locuri de parcare. Alti utilizatori daca vor intra pe aplicatie vor vedea semnele puse de ceilalti, pot sa comenteze, sa voteze si daca intr-o anumita zona apar extrem de multe semnale de la cetateni, autoritatile pot decide sa ia masuri.

Utilizatorii pot lua contact cu proiectul printr-o aplicatie integrata in broswer care le permite cu ajutorul unei solutii cartografice, de genul Microsoft Earth sau Google Maps sa plaseze problema respectiva pe harta in cadrul comunitatii locale.

Echipa va demara un proiect pilot pentru ca are deja semnat un contract cu primaria municipiului Iasi, proiect ce va porni in urmatoarele doua trei - saptamani. Cetatenii vor putea avea acces pe site-ul primariei la solutia Upcity si pot semnala detaliat pe o harta ce probleme apar in cadrul regiunii Iasi. Cei trei studenti vor sa fondeze o firma care sa ofere servicii pornind de la acest proiect.

Tema generala a competitiei Imagine Cup de anul acesta a fost "imaginati-va o lume in care tehnologia ne ajuta sa rezolvam cele mai dificile probleme". Imagine Cup a inceput in 2003, iar la editia de anul acesta s-au inscris 300.000 de studenti pe plan mondial, in finala ajungand circa 400.

Cupa are noua sectiuni: Software Design, Embedded Development, Game Development, IT Challenge, Robotics & Algorithm, MashUp, Photography, Short Film si Design.

Victoria romaneasca a fost mentionata in stiri de pe site-uri precum BBC, CNN sau PC World.

Delegatia Romaniei la finala de la Cairo a fost formata din echipa Sytech de la UAIC din Iasi (Adrian Nicolae Buzgar, Calin Juravle si Andreas Resios, iar mentor conferentiar doctor Sabin Buraga) pentru sectiunea Software Design, echipa bdpq de la Universitatea Politehnica din Timisoara (Bogdan Stefan Popescu, Andrei Stancovici, Valentin Stangaciu si Cristina Certejan, iar mentor conferentiar doctor Marius Marcu) pentru sectiunea Embedded Development, Cosmin Ilie pentru sectiunea IT Challenge si echipa iCr8ive de la UAIC din Iasi (Cristina Despa si Ionut Cirja) pentru sectiunea Design.