Google a anuntat companiile de hardware cu care discuta pentru a folosi noul sistem de operare Chrome OS anuntat saptamana aceasta. E vorba de producatorii de PC-uri Acer, Asus, Hewlett-Packard, Lenovo si Toshiba, dar si producatori de procesoare precum Qualcomm, Texas Instruments si Freescale.

In postarea de pe blogul propriu compania a tinut sa mai sublinieze faptul ca sistemul de operare este open-source si deci va putea fi utilizat fara a plati vreo taxa de licenta. Compania a adaugat ca anul acesta codul sursa va fi pus la dispozitia dezvoltatorilor.

Primele PC-uri cu Chrome OS vor iesi pe piata in a doua parte din 2010. Compania sustine ca va pune accentul pe securitate, va pune la punct o noua arhitectura in acest sens si promite ca utilizatorii noului sistem nu vor avea probleme cu virusii sau programele malware. Google admite insa ca tinta este extrem de ambitioasa, dat fiind ca toate sistemele de operare din prezent au mult de furca cu virusii.

Chrome OS va deveni un concurent pentru Microsoft, dar ramane de vazut daca va avea vreo sansa sa ameninte dominatia Windows pe piata. Cert e ca in ultimele luni sefii Google si-au exprimat nemultumirea fata de Microsoft, spunand ca sistemele de operare ale companiei limiteaza dreptul clientilor de a alege. In plus, cei de la Google au mai spus ca sistemele de operare Microsoft sunt vulnerabile la amenintarile informatice si este nevoie de o alternativa buna.

Firma Gartner estima ca vanzarile de netbook-uri pe plan mondial vor creste cu 80% in 2009, dar acest segment reprezinta in prezent doar 8% din piata PC-urilor. Segmentul mini-laptop-urilor va fi printre primele in care Google va intra cu noul sistem.