Coreenii de la LG si olandezii de la Philips au confirmat luni primirea unor scrisori de obiectie de la UE care sustine ca cele doua companii au impus un cartel pe piata ecranelor cu cristale lichide (LCD), anunta Reuters. Comisia Europeana a anuntat ca a trimis scrisori de obiectie catorva companii care au dictat pretul in acest segment, dar, conform uzantelor proprii, nu a comunicat si numele acestora.

Produsul in cauza este principala componenta a ecranelor LCD folosite la diverse aparate, de la televizoare, pana la MP3-playere. CE spune ca aceste companii au incalcat regulile din domeniul concurentei, iar scrisoarea de obiectie trimisa de CE este un pas formal si parte a unei anchete. Scrisoarea este abia primul pas, nu anticipeaza concluziile anchetei ci doar aduce la cunostinta companiilor lucrurile care li se reproseaza.

O ancheta de amploare a fost declansata si in 2006 printre producatorii de LCD-uri carora li se aduceau acuzatii asemanatoare.

Comisarul European pentru concurenta, Neelie Kroes a aratat in ultimele luni ca vrea ca firmele acuzate ca ar face parte dintr-un cartel sa fie amendate aspru. Spre exemplu, doi giganti europeni din domeniul energiei, GDF si EON trebuie sa achite amenzi de 1,1 miliarde euro, in timp ce recordul pentru o amenda pentru acuzatii de cartel ramane cea aplicata producatorului de sticla Saint Gobain, 1,38 miliarde euro.

Amenda poate ajunge chiar si la 10% din cifra anuala de afaceri, prevede legislatia europeana.