Dupa ce o americanca a fost obligata de justitie sa plateasca despagubiri de 1,92 milioane dolari pentru ca a pus in mod ilegal pe site-ul de file-sharing Kazaa Internet 24 de melodii, un student din SUA risca si el amenda mare dupa ce a admis ca a pus la comun 30 de melodii pe acelasi site. Patru case de discuri l-au dat in judecata pe studentul Joel Tenenbaum care in cel mai rau caz ar putea fi obligat sa plateasca 150.000 dolari pentru fiecare melodie pusa ilegal, scrie BBC.

Patru case de discuri - subsidiare ale Universal Music, Warner Music si Sony - l-au chemat in judecata pe tanar motivand ca a facut file-sharing cu 30 de melodii protejate de drepturi de autor. Tanarul a recunoscut in fata juratilor ca a pus la comun melodii apartinand unor formatii precum Green Day sau Nirvana, insa a precizat ca nu le-a descarcat el pe toate.

Casele de discuri din SUA sunt indreptatite sa ceara intre 750 si 30.000 dolari pentru fiecare melodie piratata, insa in cazul americancei s-a cerut aproape 90.000 dolari pentru melodie, iar in mod exceptional se pot cere chiar 150.000 dolari.

Avocatul tanarului a spus ca Joel "este un pusti care a facut ce fac si alti pusti care iubesc muzica si tehnologia". El a adaugat ca multe case de discuri se adapteaza greu la progresele tehnologiei, insa acuzarea a tinut sa precizeze ca cei care fac file-sharing diminueaza masiv veniturile caselor de discuri.

Primul caz similar a fost iu iunie cand o americanca de 32 de ani din statul Minnesota a fost obligata de justitie sa plateasca despagubiri de 1,92 milioane dolari pentru ca a pus in mod ilegal pe site-ul de file-sharing Kazaa Internet 24 de melodii.

Asociatia care reprezinta casele de discuri din SUA a luat la ochii mii de utilizatori care descarca sau pun in comun, in mod ilegal, melodii pe internet, iar acestia au acceptat in general sa plateasca intre 3.000 si 5.000 de dolari pentru a cadea la pace cu industria muzicala.

Totusi, exista si exceptii cand lucruruile merg mai departe si se cer despagubiri colosale, precum in cele doua cazuri.

Pastrand proportiile, saptamana aceasta s-a anuntat ca un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor.