Comertul electronic are un viitor desprins din filmele SF: Negociatori virtuali software vor incerca sa multumeasca atat vanzatorii, cat si cumparatorii. Dezvoltarea tehnologiilor bazate pe inteligenta artificiala ar putea transforma astfel internetul intr-un loc ideal pentru vanatorii de chilipiruri.

"Agenti" virtuali software care vor negocia automat in numele cumparatorilor si al vanzatorilor sunt pe cale sa fie "lansati" pe internet, pentru prima oara. Cumparatorii, dar si vanzatorii vor trebui sa raspunda unor intrebari legate de modul in care o sa se realizeze tranzactia, iar "agentii virtuali" vor negocia in locul oamenilor, incercand sa multumeasca ambele parti.

Programul "Negociatorii Ninja", asa cum sunt deja cunoscuti agentii, va fi testat in toamna pe un site de cumparaturi numit Aroxo, anunta BBC. "Comerciantii inteligenti" reprezinta punctul culminant a 20 de ani de lucru si au fost dezvoltati de oamenii de stiinta de la Universitatea Southampton. "Agentii virtuali pe computer nu se plictisesc, au mult timp si nu se rusineaza", a explicat profesorul Nick Jennings, unul dintre cercetatorii aflati in spatele acestui proiect. "Am crezut intotdeauna ca intr-un mediu ca internetul, negocierea este viitorul", a continuat el.

Agentii folosesc o serie de reguli simple - folosind metoda euristica - pentru a gasi pretul optim atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator, bazandu-se pe informatiile furnizate de ambele parti. Metoda euristica este adesea folosita in stiinta calculatoarelor pentru a gasi solutia optima pentru o problema, atunci cand nu exista doar un singur "raspuns corect". Este utilizata si in softurile anti-virus, pentru a identifica noile amenintari.

"Daca nu poti analiza matematic exact ce trebuie sa faci - si nu o poti face in cazul acestor sisteme - atunci folosesti metoda euristica", a explicat profesorul Jennings. "Folosim aceasta metoda pentru a determina ce pret ar trebui sa oferim in timpul negocierii, dar si pentru a afla cum putem sa ne descurcam cu mai multe negocieri in acelasi timp".

Pentru a folosi unul dintre agentii inteligenti, vanzatorii trebuie sa raspunda unor intrebari cu privire la ce discount sunt dispusi sa ofere si daca sunt pregatiti sa mearga la un pret mai mic dupa un anumit numar de vanzari sau la o anumita ora din zi. Printre intrebari se afla si una referitoare la cat de dornici sunt sa vanda ceva.

De cealalta parte, cumparatorul tasteaza ce vrea sa cumpere si pretul pe care este dispus sa il plateasca. Agentii actioneaza apoi ca intermediari, afisand listele de vanzatori care accepta pretul oferit de cumparator. Daca gasesc o astfel de potrivire, vanzatorul este sfatuit automat sa raspunda cu o oferta personalizata.

Cumparatorul poate apoi sa accepte, sa respinga oferta sau sa negocieze. Daca alege sa negocieze, agentul analizeaza criteriile vanzatorului pentru a vedea daca poate face o oferta mai buna. Procesul continua fie pana vanzarea are loc, fie pana cand unul dintre cei doi se retrage.

Aroxo va testa Negociatorii Ninja incepand din toamna si panuieste sa aiba sistemul complet operational pana la inceputul sezonului de cumparaturi de Craciun. Cei care vor sa scoata ceva la vanzare nu vor plati pentru negociatori, insa vor da bani pentru a contacta un cumparator. Iar taxa perceputa de Aroxo este de 0,3% din pretul initial cerut de cumparator.