Atacul informatic de proportii care a afectat joi Twitter, Facebook si site-uri ale Google a fost practic indreptat catre o singura persoana: un blogger georgian care critica in mod constant Rusia, scrie CNET, citand un raport prezentat de Facebook. Totul se intampla la un an de la inceperea scurtului razboi ruso-georgian, iar autorii atacului ar putea fi hackeri rusi pusi de serviciile secrete, scrie PC World.

Blogger-ul georgian care-si spune "Cyxymu" avea conturi pe majoritatea site-urilor atacate (Twitter, Facebook, LiveJournal, Google Blogger si YouTube).

Seful diviziei de securitate a Facebook spune ca atacatorii au dorit ca vocea bloggerului georgian sa nu mai fie "auzita" pe internet, dar nu a dorit sa spuna cine sta in spatele atacului. Totusi, PC World scrie ca e foarte probabil ca initiativa sa fi fost a hackerilor rusi pusi sa faca asta de catre serviciile secrete. Totul se intampla exact la un an de la inceperea scurtei confruntari armate dintre Rusia si Georgia pe tema regiunii Osetia de Sud. Si atunci hackerii celor doua parti au atacat site-uri ale tarii adverse, facandu-le pentru mult timp imposibil de utilizat.

Site-ul de micro-blogging Twitter a fost cel mai grav afectat de atacurile de ieri, accesul fiind imposibil pentru ore bune la un anumit numar de utilizatori. Efectul asupra Facebook si Google a fost limitat.

Atacul informatic a fost de tipul "denial of service", un tip des intalnit prin care foarte multe calculatoare virusate sunt comandate de hackeri sa viziteze simultan un anumit site, iar cererea extrem de mare poate coplesi serverele, facand site-ul inaccesibil.