In prima jumatate a acestui an in Romania au avut loc 1.960 de atacuri de tip phishing, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a lui 2008, identitatea cea mai des folosita de infractorii cibernetici fiind cea a Raiffeisen Bank (86% din cazuri), a anuntat luni producatorul local de solutii de securitate informatica, BitDefender.

„In contextul economic actual, actiunile de spam si phishing au luat amploare. Pentru infractorii cibernetici, situatia economica, dar si panica si stresul oamenilor cauzate de conditiile actuale sunt oportunitati ideale pentru infractori de a obtine acces la informatii confidentiale. Acum, mai mult ca niciodata, utilizatorii trebuie sa fie extrem de atenti la managementul informatiilor financiare si personale pe internet”, a declarat Vlad Valceanu, seful laboratorului antispam BitDefender.

In medie, cele mai abuzate identitati comerciale in Romania apartin domeniului financiar, si acestea sunt in principal banci si institutii de transfer bancar.

Primele cinci identitati folosite de infractorii cibernetici in campanii de phishing in Romania, in perioada mentionata au fost:

  1. Raiffeisen Bank (86%)
  2. Bancpost (7%)
  3. Banca Transilvania (4%)
  4. BRD (2%)
  5. Romcard (1%)

Phishing-ul (derivat din termenul din limba engleza pentru “pescuit”) este o metoda ilegala de a intra in posesia datelor personale si a informatiilor financiare a celor vizati, prin intermediul unor mesaje electronice nesolicitate care falsifica identitatea unor institutii sau companii cunoscute (momeala). Datele sunt folosite pentru golirea conturilor bancare. Bancile isi avertizeaza clientii sa nu divulge informatiile confidentiale.

Anul trecut, conform datelor BitDefender, pe primul loc in clasamentul celor mai des falsificate identitati bancare din Romania s-a aflat Raiffeisen Bank (60%), urmata de BCR (13%), BRD (10%), Piraeus Bank si Banca Transilvania (cu 8,5%).