Compania Google a dezvaluit marti unul dintre proiectele sale strategice: proiectul Caffeine - o noua versiune a motorului sau de cautare.

"In ultimele luni, o echipa de ingineri lucreaza la o noua arhitectura pentru motorul de cautare Google. Speram ca noua tehnologie sa aduca un plus de viteza si precizie pentru Google", au anuntat pe blogul companiei doi dintre responsabilii de proiect, Sitaram Iyer si Matt Cutts.

Acestia au precizat ca in acest moment Caffeine vizeaza doar ameliorarea motorului de cautare existent si nu dezvoltarea altor aplicatii. Incepand de marti utilizatorii pot urmari desfasurarea proiectului la adresa www2.sandbox.google.com., relateaza AFP.

Anuntul Google vine la doua saptamini dupa ce Yahoo! a acceptat ca propriul sau motor de cautare sa fie inlocuit de Bing, motorul dezvoltat de Microsoft - miscare caracterizata de analisti drept o incercare de a pune capat cvasi-monopolului Google in domeniul cautarii pe net.

"Cei mai multi utilizatori nu vor sesiza schimbari in rezultatul cautarilor. Dar web-developer-ii ar putea sesiza diferente", scriu cei doi ingineri Google pe blog.

Reactii: anunt surprinzator de discret / imbunatatire semnificativa / moment-cheie pentru web-developer-i

David Coursey scrie in PCWorld ca noul proiect "ar putea schimba clasamentul site-urilor in rezultatele cautarilor. Pentru acele afaceri bazate pe traficul generat de Google, ar putea fi vorba despre o schimbare majora".

Reuters: Google surprinde prin comunicarea discreta a unui proiect ce va afecta decisiv cea mai lucrativa componenta a afacerii (97% din veniturile Google vin din publicitatea legata de rezultatele cautarilor, potrivit analistilor citati de Reuters).

Wired: Testele rapide au aratat ca noua versiune a motorului de cautare al Google este in medie, cu 20% mai rapida decit cea veche. In acelasi timp, noul index pare sa includa un numar mai mare de pagini. Exemplu: pentru termenul "horse", vechiul Google a cautat prin 187 de milioane de pagini si a returnat rezultatele in 0,45 secunde, in timp ce noul Google a cautat prin 208 milioane de pagini si a returnat rezultatele in 0,37 secunde.

Techcrunch: Google s-a dat pe Red Bull?

Pentru MG Siegler (Techcrunch), e greu de spus daca noul Google e mai rapid. Dar conteaza cu adevarat? "Cele mai multe rezultate pe Google sint deja atit de rapide incit cistigarea unei nanosecunde cu greu pare sa conteze".