Oamenii de stiinta olandezi de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam au creat un joc video pentru "exterminarea" gripei porcine. Numit "The Great Flu", jocul este bazat pe amenintarea pe care raspandirea rapida a noului virus A H1N1 pe intreg globul o reprezinta pentru umanitate, scrie BBC.

"Jocul se bazeaza pe nevoia de a spori cunostintele publicului cu privire la amenintarea reprezentata de pandemie si pe masurile pe care le pot lua", a declarat Albert Osterhaus, director in domeniul virusologiei la Centrul Medical Erasmus si unul dintre expertii care s-au implicat in crearea jocului.

"In niciun caz intentia nu este de a crea un substitut pentru sfaturile oferite de autoritatile medicale", a explicat el. "Scopul sau este pur si simplu de a crea o alta cale de informare". Jocul poate fi accesat online, iar jucatorii trebuie sa stopeze, pe cat pot, raspandirea virusului necunoscut. Cu cat timpul este lasat sa treaca fara a lua nicio masura, cu atat mai multi oameni sunt infectati si mor.

Jucatorii au la dispozitie numeroase unelte prin care pot incerca sa opreasca pandemia. De exemplu, pot fi instalate sisteme de avertizare prin care oamenii sa fie informati cu privire la riscurile la care se expun. La dispozitia jucatorilor sunt puse masti sau medicamente antivirale, precum si centre de cercetare si servicii medicale. Cei care acceseaza jocul au si posibilitatea de a inchide scolile si aeroporturile, de a suspenda afacerile si de a-i plasa in carantina pe cei infectati cu virusul A H1N1.

Sarcina jucatorilor este departe de a fi printre cele mai usoare, pentru ca la inceput fondurile de care dispun sunt limitate la 2 miliarde de lire sterline. Iar actiuni ca inchiderea aeropoturilor, initierea unor cercetari in cadrul centrelor puse la dispozitie sau izolarea persoanelor care au gripa porcina nu sunt nici pe departe ieftine. Cheia este si in cazul acestui joc strategia, scriu jurnalistii de la BBC.

Un video introductiv le reaminteste jucatorilor cat de mare a fost impactul pandemiei de gripa spaniola din 1918, care se pare ca a provocat moartea a 40 de milioane de oameni.