Institutul National de Statistica a lansat o licitatie de cinci milioane de euro pentru crearea unui site de preluare on-line a datelor statistice

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 21 august 2009, 12:56 Economie | IT


 documente
Institutul National de Statistica (INS) a lansat o licitatie deschisa in valoare de cinci milioane de euro pentru crearea unui portal web pentru preluarea on-line a datelor statistice, potrivit unui anunt publicat vineri pe SEAP. Contractul are o durata de 14 luni incepand de la data atribuirii si se inscrie intr-un proiect finantat prin fonduri europene.

Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor:

1. Aplicatie tip portal web de colectare a datelor statistice;
2. Echipamente infrastructura si licente pentru produsele necesare rularii în conditii optime a aplicatiei;
3. Echipamente si licente pentru produsele necesare monitorizarii infrastructurii;
4. Instruire pentru utilizatori si administratori a solutiei informatice;
5. Mentenanta proiectului pe perioada de garantie;
6. Informare si publicitate a proiectului.

Statistica sustine ca prin acest sistem doreste imbunatatirea activitatii de colectare a datelor

Conform informatiilor din caietul de sarcini aferent procedurii de licitatie, principala facilitate va fi cea aferenta colectarii datelor. In prezent, se arata in document, "respondentii la chestionarele sau formularele statistice depun chestionarele sau formularele statistice completate in format letric (pe hartie) la Directiile Judetene si Regionale de Statistica urmand ca acestea sa fie introduse in sistem de operatorul Directiei Judetene de Statistica".

In urma implementarii acestui proiect, se doreste: "Preluarea datelor statistice direct de la respondenti, in mod on-line, printr-o interfata web. Interactiunea bidirectionala intre serverul de portal si utilizatorii acestuia, va permite atat existenta formularelor sau chestionarelor on-line pentru a fi descarcate, completate de respondenti si aduse la operatorii  Directiilor Judetene si Regionale de Statistica pentru a fi introduse in sistem, cat si posibilitatea respondentilor de a transmite on-line formularele sau chestionarele  completate".

In ceea ce priveste criteriile de atribuire, acestea vor tine cont de oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, ponderea componentei tehnice fiind de 70%. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 octombrie 2009, deschiderea ofertelor urmand sa aiba loc a doua zi la sediul INS/SEAP.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4399 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Institutul de Statistica ... ce (va) mai face ? (Vineri, 21 august 2009, 13:22)

  eugenb [anonim]

  Si uite asa se mai disponilizeaza niste bani ! Incet-incet Institutul de Statistica care a fost infiintat numai pentru a centraliza "mersul Economiei romanesti" isi da ... "suflu". Daca noi cei care suntem contribuabili o sa le facem treaba celor din Institut prin completarea tuturor datelor (inseamna ca si centralizarea acelor date nu le va apartine celor de la Institut) putem concluzia ca s-a hotarat ... "falimentarea" Institutului. Doar cu partea de Cercetare (care nu este sprijinita de Ministerul de resort) nu poate sa se dezvoltare in viitor, asa ca ... "va deceda" in liniste.

  Culmea este ca tot ... "ABRAMBURICA" este la conducer ? Oare ce a mai ramas de ... "stricat" din Invatamantul si Cercetarea romaneasca ?
  • +2 (2 voturi)    
   Ete asta (Vineri, 21 august 2009, 16:30)

   Dromichaites [anonim] i-a raspuns lui eugenb

   Esti complet pafarist! Pe langa faptul ca habar nu ai cand si de ce "a fost infiintat" institutul, il pui in ograda Abramburicai - si ea saracuta n-are nici in clin, nici in maneca cu povestea asta, poate doar cu profesorii si doctorii din conducerea si dimprejurul institutului. Chestia e ca vor sa pape 5 meleoane intr-un an si ceva, pentru un sistem mai mult decat complicat si birocratic. Adica sa pui ordine acolo unde nici mamica dracului nu are chef. Cine a vazut formularele si rapoartele de la statistica isi da seama despre ce e vorba. Adica in loc sa plimbi o saptamana formularul prin firma, il pui pe vreun ciumpalac sa stea in fata cateva ore la tastatura. Sa nu fie o chestie "Apasa aici sa descarci formularul ...". Succese va doresc !
  • +2 (2 voturi)    
   in slujba Guvernului, vom lupa pana la (ora) 1 (Vineri, 21 august 2009, 20:56)

   marian [anonim] i-a raspuns lui eugenb

   "Statistica oficiala in România se desfaşoara prin serviciile de statistica oficiala si este organizata şi coordonata de Institutul National de Statistica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in SUBORDINEA GUVERNULUI, finantat de la bugetul de stat…., etc"

   Creza ca o sa moara mincinosul oficial al Guvernului?
 • +1 (3 voturi)    
  vai de noi si de tara asta (Vineri, 21 august 2009, 13:42)

  vasile [anonim]

  Chiar pana unde putem sa mai mergem in halul asta..numai hoti numai minciuna..bine ca mai traim
 • +1 (3 voturi)    
  Scuzati ignoranta (Vineri, 21 august 2009, 13:45)

  Justin Puscasu [anonim]

  dar lamuriti-ma si pe mine. CE se liciteaza, daca pretul e stiut dinainte? Cine a stabilit pretul asta? Chiar asa de bine se plateste web design-ul?
  Mai ieri citeam ca alt site ar costa un miliard de euro (tot bani publici). Eu cred ca si un miliard de lei VECHI e un pret piparat pentru un site web. Cred ca cineva bate campii. Sau, daca e adevarat DNA-ul ar trebui sa fie deja cu arme si bagaje la usa alora.
  • +2 (4 voturi)    
   Confunzi (Vineri, 21 august 2009, 14:01)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Chiar daca pretul este cam mare, un astfel de site este destul de complicat si implica cunostinte mult mai complexe decat web design.

   Gandeste-te ca in pretul ala intra cativa
   programatori platiti bine (cel mai probabil Java Enterprise), testeri, designeri, niste "arhitecti" pentru bazele de date, consulanti pe probleme de statistica, etc. Teoretic un astfel de proiect e destul de serios, iar suma e una inspirata din fapte reale...

   Din pacate sunt sanse mari ca proiectul sa intre pe mana unor "impostori" care vor lua o gramada de bani, si nu vor oferi nimic in schimb.
   • +4 (4 voturi)    
    Bați câmpii! (Vineri, 21 august 2009, 14:18)

    Emil [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Cu €5 mil țin o echipă de software developers, testers, DB architects, project management de 20-30-40 de persoane, consultanți plătiți exagerat bine timp de 4-5 ani, ofer suport tehnic pe viață si hosting datacenter anti-atomic.

    las' că am vazut cum se fac la noi "portalurile" pe sume exorbitante, nu "doar €5 mil" ci 10-20,000,000 !
  • +6 (6 voturi)    
   citeste caietul de sarcini (Vineri, 21 august 2009, 14:15)

   je [anonim] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   nu e vorba doar de un site web ci si de licente software, infrastructura hardware aferenta (o gramada de echipamente de retea, de servere + statii de lucru ... vreo 2100 bucati pare sa scrie in document) , etc

   ...oricum proiectul puteau sa-l atribuie direct catre Siveco :)
   • +1 (3 voturi)    
    SIVECO nu "stie" JAVA (Vineri, 21 august 2009, 21:46)

    Mircea [anonim] i-a raspuns lui je

    Siveco e "specializata" pe .NET. Ar vrea ei sa puna mana pe orice "misca" dar cred ca de data asta si-au luat-o peste bot. Eu unu ma bucur ca se apuca cineva si de altceva decat de microsoftisme in administratia centrala.
    • 0 (0 voturi)    
     varza esti (Joi, 27 august 2009, 17:14)

     scharke [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

     Siveco e specializata pe Java, mai informeaza-te!
 • +4 (4 voturi)    
  . (Vineri, 21 august 2009, 13:47)

  _tudor_ [utilizator]

  de ce-ar fi noevoie de asa ceva?
  N-avem deja portalul eRomania? :p
 • +4 (4 voturi)    
  Caiet de sarcini cu dedicatie (Vineri, 21 august 2009, 13:56)

  rockarolla [anonim]

  Aceleasi probleme mari ca si la caietul de sarcini e-romania. Multe cerinte sint ilegale (cifra de afaceri 10 meur , lichidate 100 % ) , cerintele de personal sint clar luate dupa cv-uri reale (de ce responsabilul finaciar trebuie sa mai fi participat la 3 proiecte similare ? e doar financiar , nu tehnic ) , alte cerinte sint stupide (refuz solutii opensource) .
  E clar si limpede cu dedicatie.
  Ar fi interesant de vazut cine a facut aceste caiete de sarcini.
 • +5 (5 voturi)    
  M-am uitat la caietul de sarcini (Vineri, 21 august 2009, 14:08)

  Eu [anonim]

  Cum lucrez in domeniu, cre' ca abordarea e gresita.

  Nu stiu ce infrastructura are deja in place INS, dar din ce-mi dau eu seama sistemul asta nou va fi pus in functiune relativ separat de orice altceva - daca n-ar fi asa, nu pricep cum de ar exista cerinta unui sistem de directory propriu, in locul cerintei de integrare cu sistemul deja existent la INS.

  Daca e asa cum banuiesc eu, mi s-ar parea o abordare corecta ca furnizorului sa-i fie specificate cerintele functionale, nu structurale, referitoare la sistemul de pus pe picioare, iar comparatia intre oferte sa fie facuta din punctul de vedere al indeplinirii anumitor cerinte functionale. Dupa parerea mea, care nu stiu cate date are de prelucrat INS, dar care stiu la ce se preteaza un sistem de calcul bine conceput de genul celui cerut de INS, acest sistem va fi exploatat poate la 20% din capacitate, daca va fi realizat conform caietului de sarcini.

  In plus, alegerea unui stack tehnologic complet de la un furnizor anume e de natura sa genereze vendor lock-in. Cumpararea tuturor componentelor de la acelasi furnizor ce-i drept duce la o intgegrare mai buna intre componente, dar asigura in mod cert un stack tehnologic format din solutii mai putin performante. Singurele doua firme capabile sa ofere stack-ul tehnologic complet sunt IBM si Oracle, ori Sybase ofera o baza de date mai buna, Liferay are un WCMS mai bogat si ma performant, iar cel mai bun ofertant de Linux (care pare sistemul cel mai adecvat pt. o solutie de clustering - peste 77% din supercomputerele de la top500.org mreg cu Linux, si 82% sunt clustere) este in continuare RedHat.

  Pretul de 5 milioane EUR mi se pare rezonabil. Dar termenul de 14 luni de la semnarea contractului pana la finalizare mi se pare nerealist. Proiectul C3 cre' ca e o referinta utila de studiat de oricine isi propune sa realizeze un asemenea sistem.
 • +3 (3 voturi)    
  E deja atribuit (Vineri, 21 august 2009, 14:33)

  eu [anonim]

  altfel nu ai face cerinte din astea:

  – Responsabil financiar

  Calificări:
  • Diploma de absolvire a studiilor universitare tehnice sau economice
  • Certificat Fonduri structurale - Metodologia de pregatire a dosarului de finantare;
  • Diploma in Management
  • Certificare Strategii financiare
  • Certificare marketing


  Cati responsabili financiari cu cel putin calificarile acestea cunoasteti???

  10?

  bun..cati din astia 10 lucreaza la o firma care indeplineste si celelalte conditii?

  hai sictir, Mama voastra de guvernanti hoți!
  • 0 (0 voturi)    
   Deja atribuit: se poate, da' cerinta nu e idioata (Duminică, 23 august 2009, 8:49)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui eu

   Daca m-am prins eu bine, finantarea vine de la comunitatea europeana. Aia is cam batuti in cap cand vine vorba de birocratie. Mai in clar, se poate lejer intampla sa taie finantarea la mijlocul proiectului, daca nu le convine nu musai modul in care sunt cheltuiti banii, ci modul in care se face raportarea cheltuielilor. Tot asa, treaba cu sef de proiect certificat si calificat e o chestie valabila, mai ales la asa un proiect mare.

   Parerea mea e ca ei cand au facut caietul de sarcini au avut consilieri buni pe partea de administratie si finantare, da' ceva mai putin priceputi (desi in mod cert nu complet pe dinafara) la partea tehnica. Cre' ca ar castiga mult daca ar revizui macar partea tehnica a caietul de sarcini, cu consilierii aia tehnici lucrand in colaborare cu o firma specializata, de preferinta straina, chiar daca costa, si care prin contract sa fie obligata sa nu participe ulterior la licitatie.

   Si apropos de gramada de aiuristi pe langa problema: proiectul e o idee buna. Trecerea a cat mai multe chestii pe calculator are doua efecte pozitive: scade cantitatea de munca manuala ce tre' facuta, asa ca se pot da afara mai usor si mai multi functionari publici, si datele o data bagate pe calculator sunt semnificativ mai greu de manipulat decat pe hartie. O hartie o inlocuiesti. O inregistrare intr-o baza de date, chiar daca o modifici, are atasat un jurnal, in care scrie clar cine ce cand a modificat. Sa tii asa un jurnal pe hartie e absurd.
 • -1 (5 voturi)    
  Refuz sa platesc din banii mei un asemenea proiect (Vineri, 21 august 2009, 14:35)

  Mircea [anonim]

  Refuz sa platesc din banii mei un asemenea proiect
  Refuz sa platesc din banii mei un asemenea proiect
  Refuz sa platesc din banii mei un asemenea proiect
  Refuz sa platesc din banii mei un asemenea proiect

  • +1 (3 voturi)    
   cititi cu atentie (Vineri, 21 august 2009, 15:17)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Mai baieti, de ce nu cititi mai intai cu atentie ce scrie acolo. Proiectul este finantat din fonduri structurale europene, deci nu sunt banii vostri. Fiind din fonduri europene, cerintele responsabilului financiar sunt cele solicitate de cei care dau banii, adica UE. La echipamente nu sunt 2000 de pc-uri ci licente, si alte multe chestii tehnice destul de complexe pe care trebuie mai intai sa le intelegi ca sa le poti comenta..
 • 0 (0 voturi)    
  ai apucat sa citesti tot caietul de sarcini (Vineri, 21 august 2009, 15:21)

  profesorul [anonim]

  Nu cred ca ste posibil ca in timp de 1 ora sa fie parcurs Caietul de sarcini si deja sa fie posibil sa se traga o concluzie.
  1. Ce stii despre fondurile comunitare?
  2. Cine le aproba?
  3. Proiectul INS a fost aprobat??? Daca raspunsul este DA, atunci de ce te legi de proiect si de pret?
  4. Ce stii despre ce inseamna o CERCETARE STATISTICA? Care este efortul de culegere si prelucarea a datelor statistice??
  5. Care este diferenta dintre 1 site Web oarecare (de ex. www.insse.ro ) si 1 site Web de preluare on-line a datelor statistice?
  6. Cine stie sa raspunda la aceste cateva intrebari poate face comentarii pro sau contra.
  7. Felicitari dlui. Adiran Vasilache, un adevarat profesionist, prompt, concret si obiectiv.
 • +1 (1 vot)    
  limba romana (Vineri, 21 august 2009, 15:54)

  anonim [anonim]

  "format letric" - exista asa ceva in vreun dictionar roman ?
  • 0 (0 voturi)    
   Greu e sa dai cu google ... (Duminică, 23 august 2009, 8:50)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui anonim

   http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/letric.html
 • 0 (0 voturi)    
  Proiect (Vineri, 21 august 2009, 15:57)

  Alex [anonim]

  E un proiect finantat din fonduri europene, dar statul roman are si el contributie...deci sunt si banii nostrii. Atata timp cat in SF a fost prezentat solutia tehnica in amanuntit, cu costuri...crede cineva ca cei ce vor castiga contractul nu au lucrat la proiect? Ce conteaza pana la urma este ca proiectul sa fie OK, si INS sa aiba un sistem functional.
 • -2 (2 voturi)    
  Ahahahah (Vineri, 21 august 2009, 16:22)

  Maxmind [utilizator]

  5 milioane? Da ce vor astia sa fac cu ei un nou Google sau ce? Daca imi dau mie 50.000 de euro le fac eu sait cu tot ce vor.. Astia isi bat joc de banii publici..
  • +2 (2 voturi)    
   RTFM (Vineri, 21 august 2009, 16:44)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Maxmind

   In atentia celor care citesc printre randuri.. in speta Maxmind... cititi fratilor inainte caietul de sarcini si abia apoi comentati...
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns lui maxmind (Vineri, 21 august 2009, 16:52)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Maxmind

   laudarosule, da-mi un singur exemplu de site pe care l-ai facut tu cu manutele tale doua, ca sa pot sa te cred
   sau poate esti un geniu neinteles??? poate nici de tine
   • 0 (0 voturi)    
    Matale esti pe langa ... (Duminică, 23 august 2009, 8:58)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui costica

    Nu e vorba de realizarea unui site de web. Tre' sa fie inclusa si o componenta de gestionare a continutului de web, da' aia e un fel de parasolarul de pe partea dreapta. Cre' ca daca faci o oferta beton ai sanse sa castigi contractul chiar daca nu incluzi partea aia.

    E vorba de realizarea unei aplicatii complexe de baze de date. Ce zic eu complexa, din cale-afara de complexa. Pune matale mana si citeste un anuar statistic al Romaniei, se gasesc de obicei mai vechi la bibliotecile publice. Si vezi matale cate date sintetice contin. E, datele alea sintetice sunt adunate din inregistrari contabile si administrative de la sute de mii de firme, zeci de mii de primarii, si multe alte mii de institutii de stat si private de toate neamurile. Si pe urma sunt prelucrate in mod complex pt. a le reorganiza in asa fel incat sa se poata face evaluari statistice pe ele. Site-ul de web prin care se vor introduce datele alea e nici macar varful icebergului. Doar atat ca va trebui sa suporte un trafic la care matale nici macar nu te gandesti.
  • 0 (0 voturi)    
   Greu e cu google ... (Duminică, 23 august 2009, 8:53)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Maxmind

   Daca aveai ambitia sa te documentezi putin, vedeai ca prima runda de finantare pt. google a fost de 25 de milioane de dolari - la vremea cand dolarul era inca semnificativ mai tare ca acuma.

   Ma repet: pretul e OK. Doar cre' ca caietul de sarcini suporta imbunatatiri semnificative dpv tehnic si durata de realizare prevazuta e mult prea scurta.
 • +2 (2 voturi)    
  specificatii (Vineri, 21 august 2009, 17:28)

  Corbel [anonim]

  pe mine ma ia risul cind stiu ca formularele or sa ajunga la centrele judetene si de acolo vor fi introduse in sistem.. nu s-ar putea renunta la hirtie definitiv?
  adica cei care opereaza pe teren ar putea dispune de niste pocket pc-uri sau niste device-uri mobile in care sa introduca datele pe teren.
  odata ajunsi la centre, dispozitivele pot incarca datele in sistem direct, fara intermediarii umani.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i chiar asa, din nefericire (Duminică, 23 august 2009, 9:01)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Corbel

   Exista in RO inca multe mii de firme care n-au computere, si care n-au nici macar o persoana care sa aibe habar de computer. Pe langa astia, exista zeci sau sute de mii de persoane fizice autorizate, gen instalatori, tamplari, taximetristi, din care nu toti, dar majoritatea de asemenea habar n-au de computere. Si mai exista functionari publici si angajati ai diverselor institutii care desi nu fac parte din administratia de stat sunt finantate tot de stat, dintre care iar multi habar n-au de calculatoare. De ex. sefi de taxe si impozite din primarii de la sat sau agenti veterinari. La astai degeaba le pui pocket PC-ul in mana, ca nu stiu ce sa faca cu el.

   Oricum, sistemul, asa cum mi se pare ca e conceput, va putea fi extins fara probleme ulterior pt. a suporta si asemenea facilitati de colectare a datelor.
 • +1 (1 vot)    
  f bine! (Vineri, 21 august 2009, 20:39)

  Nicky [anonim]

  Sa face ce vor ei.... important e sa nu mai stau la coada sa-mi rezolv problemele cu institutiile statutului! Sa faca dracu mai repede ceva ca ne inebunesc!
 • +2 (2 voturi)    
  Se platesc datorii si finantari electorale (Vineri, 21 august 2009, 21:00)

  Ciprian [anonim]

  Termenul este strans, dar cu siguranta se va discuta o prelungire si sume in plus :) .
  Si, dupa cum zicea cineva mai sus, de ce se mai face licitatie? Oricum il preia Siveco, doar sunt vechi prieteni si se aranjeaza bine lucrurile. Sunt curios ce se va preciza in caietul de sarcini in asa fel incat Siveco sa iasa in frunte.
  • +1 (1 vot)    
   Si eu tot asa m-am gandit :D (Duminică, 23 august 2009, 9:15)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Ciprian

   Oricum, pe bune nu stiu vreun alt ofertant din RO care sa poata prelua asa un contract. Doar o asociatie de firme grupate in jurul sau a Oracle RO sau a IBM RO (astia doi sunt singurii care pot livra tot stack-ul tehnologic, nu de la noi, ci de pe glob, si caietul de sarcini cere ca toata infrastructura software sa vina de la acelasi furnizor) ar avea sanse sa preia asa un proiect si chiar sa-l si realizeze fara probleme exagerate. (La un proiect din asta totdeauna exista probleme, asta e una din axiomele dezvoltarii de sisteme informatice.)

   Pe de alta parte, Siveco are un istoric semnificativ de clienti hai sa-i zicem multumiti de fatada (sefii dau referinte bune, oamenii care chiar lucreaza cu sistemele livrate tuna si fulgera). Asa ca eu, in locul INS, ca sa evit o chestie de-asta, as baga in criterii si ceva criteriu eliminator care sa previna o situatie din asta. In nici un caz insa, daca as vrea un sistem care sa functioneze, si un proiect care sa se incadreze in termen si buget, n-as da contractul la Siveco.

   Mai e un aspect: la orice proiect de genul asta, o responsabilitate semnificativa pt. succesul proiectului o are clientul. Dupa ce s-a semnat contractul, clientul tre' sa investeasca efort cot la cot cu furnizorul pt. detalierea specificatiilor functionale si a arhitecturii sistemului, pt. comunicarea corecta proceselor ce se doresc sustinute. Multi clienti cred ca daca au semnat contractul, si mai si dau bani, site el furnizorul ce sa faca. O asemenea atitudine e garantia unui proiect care se termina catastrofal. Asa ca posibil cel putin o parte dintre "succesele" lu' Siveco sunt de genul asta.

   Oricum, impresia mea e ca la INS exista si oameni calificati si de buna credinta, asa ca s-ar putea ca licitatia sa fie pe bune.
   • +1 (1 vot)    
    Te inseli (Luni, 24 august 2009, 14:08)

    Denvarel [anonim] i-a raspuns lui Eu

    In Romania este EMC, Oracle, IBM, firme imense, care ar fi mai mult decat bucuroase sa participe la astfel de licitatii. Din pacate "clientii" de partid au avantajul "lobby-ului" sau cum doresc ei sa numeasca spaga.
    Nu mai vreau solutii de la Siveco, premiate la festivalul international de la Fundenii din Deal si pe care il cumpara doar guvernele Romaniei si Kazastanului sau pe unde au mai vandut ei "e-learning"
    Nu mai vreau sa vad cum se duc milioane pe mana unor incompetenti pilosi!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by