Institutul National de Statistica (INS) a lansat o licitatie deschisa in valoare de cinci milioane de euro pentru crearea unui portal web pentru preluarea on-line a datelor statistice, potrivit unui anunt publicat vineri pe SEAP. Contractul are o durata de 14 luni incepand de la data atribuirii si se inscrie intr-un proiect finantat prin fonduri europene.

Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor:

1. Aplicatie tip portal web de colectare a datelor statistice;

2. Echipamente infrastructura si licente pentru produsele necesare rularii în conditii optime a aplicatiei;

3. Echipamente si licente pentru produsele necesare monitorizarii infrastructurii;

4. Instruire pentru utilizatori si administratori a solutiei informatice;

5. Mentenanta proiectului pe perioada de garantie;

6. Informare si publicitate a proiectului.

Statistica sustine ca prin acest sistem doreste imbunatatirea activitatii de colectare a datelor

Conform informatiilor din caietul de sarcini aferent procedurii de licitatie, principala facilitate va fi cea aferenta colectarii datelor. In prezent, se arata in document, "respondentii la chestionarele sau formularele statistice depun chestionarele sau formularele statistice completate in format letric (pe hartie) la Directiile Judetene si Regionale de Statistica urmand ca acestea sa fie introduse in sistem de operatorul Directiei Judetene de Statistica".

In urma implementarii acestui proiect, se doreste: "Preluarea datelor statistice direct de la respondenti, in mod on-line, printr-o interfata web. Interactiunea bidirectionala intre serverul de portal si utilizatorii acestuia, va permite atat existenta formularelor sau chestionarelor on-line pentru a fi descarcate, completate de respondenti si aduse la operatorii Directiilor Judetene si Regionale de Statistica pentru a fi introduse in sistem, cat si posibilitatea respondentilor de a transmite on-line formularele sau chestionarele completate".

In ceea ce priveste criteriile de atribuire, acestea vor tine cont de oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, ponderea componentei tehnice fiind de 70%. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 octombrie 2009, deschiderea ofertelor urmand sa aiba loc a doua zi la sediul INS/SEAP.