Britanicii care descarca masiv ilegal muzica si filme ar putea sa ramana temporar fara conexiune de internet, conform unor propuneri ale autoritatilor din Regatul Unit, scrie The Guardian. Decizia e surprinzatoare din moment ce in iunie autoritatile au exclus posibilitatea de a ajunge la masuri atat de radicale. Si in Franta s-a incercat o lege asemanatoare, dar proiectul e in curs de a fi schimbat pe motiv ca e neconstitutional. UPDATE: Schimbarea de strategie se datoreaza, scrie presa, faptului ca lord Mandelson, secretar de stat in guvernul Gordon Brown s-ar fi intalnit in Grecia cu un mogul al industriei muzicale din SUA.

Planurile anterioare din Regat indicau ca cele mai drastice masuri sa constea in incetinirea conexiunii broadband la cei care exagereaza cu descarcatul de continut ilegal, iar masura trebuia impusa abia in 2012. Iata insa ca acum autoritatile propun o lege dura prin care cei care descarca ilegal sa primeasca mai intai scrisori de avertizare iar apoi sa li se intrerupa temporar conexiunea de internet, existand totusi o varianta sa mai aiba acces la cateva servicii publice de baza.

Presa scrie ca autoritatile britanice au avut un anumit motiv sa-si schimbe viziunea, dupa ce secretarul de stat Lord Mandelson s-ar fi intalnit in insula greaca Corfu cu mogulul hollywoodian David Geffen, cel care a fondat studiourile DreamWorks impreuna cu Steven Spielberg.

Industria muzicala americana pierde bani grei din cauza pirateriei pe net si a lansat un efort de lobby urias pentru a convinge autoritatile sa schimbe legea.

Industria muzicala preseaza autoritatile sa introduca masuri dure cat mai repede, dar furnizorii de internet nu sunt incantati, deoarece nu vor sa faca politie cu proprii clienti. In plus, providerii nu vor ca guvernul sa lase pe umerii lor costurile tehnice pe care le implica noua lege.

In Franta o lege asemanatoare, legea celor trei lovituri, prevedea ca cei care pun la comun pe net fisiere piratate pot ramane pana la un an fara internet, insa proiectul e acum modificat dupa ce a fost considerat ca fiind neconstitutional de catre o inalta autoritate judiciara.