Apple lanseaza vineri cea mai noua versiune a sistemului sau de operare pentru computerele Mac - Snow Leopard. Compania admite ca Snow Leopard nu reprezinta o modificare substantiala a sistemului de operare, insa spune ca aduce o multime de modificari subtile care vor imbunatati viteza sistemului si-l vor face sa ocupe mai putin spatiu, scrie BBC.

Sistemul e disponibil pe DVD, nu ca download, iar pretul de retail este 29 de dolari/25 lire sterline/29 euro pentru cei care foloseau versiunea Leopard. Pentru cei care foloseau versiunea mai veche Tiger, upgrade-ul costa 169 dolari/129 lire sterline/149 euro.

Inginerii Apple spun ca au perfectionat 90% din cele 1.000 de proiecte care compun noul sistem. Drept consecinta, Apple spune ca sistemul va fi mai rapid, mai usor de controlat si in plus va elibera 7 GB pe hard datorita codului optimizat.

BBC noteaza ca in premiera pentru un sistem destinat Mac-urilor, Snow Leopard vine si cu programe antivirus, chiar daca sunt unele simple. Prin traditie Apple nu-si dota sistemele de operare cu antivirus, deoarece calculatoarele Mac nu prea erau atacate. Totusi, numarul amenintarilor a crescut si o astfel de schimbare e necesara.

Sisteme de operare ale Apple ruleaza pe circa 3% din calculatoarele persoanel de pe glob. Microsoft are peste 90% din piata, iar Google va intra si ea in competitie cu sistemul Chrome OS. Linux ruleaza pe circa 2% din PC-uri.