Departamentul american al Justitiei a cerut unui judecator federal new-yorkez sa nu valideze acordul convenit de Google cu sindicatele editorilor si autorilor americani, potrivit caruia gigantul internetului are posibilitatea sa digitalizeze milioane de carti, anunta AFP.

Intr-un document adresat vineri seara Tribunalului din New York, care urmeaza sa se pronunte asupra acestui acord, departamentul Justitiei arata ca exista inca numeroase intrebari legate de drepturile de autor si de un posibil abuz prin obtinerea unei pozitii dominante.

"La modul in care este redactat in prezent, acordul nu se conformeaza normelor juridice pe care aceasta curte trebuie sa le aplice. Interesul public va fi mai bine servit daca tribunalul va incuraja cele doua parti sa continue discutiile", potrivit sursei citate.

Compromisul la care au ajuns in octombrie 2008 Google si sindicatele editorilor si autorilor americani asupra modalitatilor de exploatare, in SUA, a cartilor digitalizate prevede ca gigantul informaticii va pastra 37% din profiturile realizate, in timp ce editorii si autorii vor primi 63%.

Google a constituit provizioane de 125 milioane dolari pentru a plati autorii ale caror opere au fost scanate fara autorizatie.

Acest acord, convenit dupa digitalizarea, din 2005, a milioane de opere provenite din fondurile universitare americane si protejate de drepturile de autor urmeaza sa fie examinat de justitie in 7 octombrie.

Guvernul francez si german, Microsoft, Amazon, Yahoo!, dar si un numar foarte mare de organizatii americane au depus recurs pentru a se opune proiectului Google de a crea o biblioteca digitala.