Oamenii de stiinta studiaza comportamentul furnicilor pentru a dezvolta o noua generatie de softuri antivirus. Analizand modul in care furnicile reactioneaza in fata unei amenintari, programatorii s-au gandit la o noua abordare a luptei impotriva virusilor, relateaza The Telegraph.

Furnicile folosesc "inteligenta roiului" pentru a-si infrange dusmanii. In momentul in care o furnica detecteaza o amenintare, i se alatura sute sau mii de alte furnici pentru a putea coplesi atacatorul.

Aceasta strategie a fost incorporata intr-un soft care este testat de o echipa de cercetatori a Wake Forest University (SUA).

"Furnicile digitale" se plimba prin retele in cautarea virusilor. In momentul in care o amenintare este detectata, o armata de intariri este chemata pentru a incepe lupta.

Cercetatorii cred ca noul sistem va lucra mult mai rapid decat programele conventionale de securitate, care au nevoie de update-uri constante pentru a recunoaste noile infectii.

"In natura, stim ca furnicile se apara foarte eficient impotriva atacatorilor. Isi pun la punct defensiva rapid si revin la viata normala imediat dupa ce dusmanul a fost eliminat. Incercam sa realizam acelasi lucru si la computere", explica profesorul de informatica Errin Fulp.

"Ideea noastra este sa punem la punct 3.000 de tipuri diferite de furnici digitale, fiecare dintre ele cautand un alt tip de amenintare. Pe masura ce se misca prin retea, lasa semne digitale similare amprentei lasate de furnici in natura, pentru a ghida celelalte furnici", explica cercetatorul Glenn Fink.