Comisia Europeana a hotarat luni introducerea unor noi setari "din fabrica" ale playerelor audio personale, care sa respecte niveluri sigure de expunere la zgomot, in incercarea de a limita efectele negative asupra auzului prin expunerea excesiva la sunete prea ridicate. Decizia vine in contextul in care studiile europene indica faptul ca pana la 10 milioane de utilizatori europeni, persoane care asculta muzica timp de peste o ora pe zi la volum ridicat, ar putea risca un deficit auditiv ireversibil.

"(...) datele de care dispunem arata ca in special tinerii – care asculta muzica la volum ridicat, uneori timp de mai multe ore pe saptamana – nu isi dau seama ca isi pun in pericol auzul. Pot trece ani inainte ca deteriorarea auzului sa se manifeste, iar atunci este pur si simplu prea tarziu. Aceste standarde introduc mici modificari tehnice la nivelul playerelor, astfel incat utilizarea lor normala, utilizand setarile din fabrica, sa fie sigura. Consumatorii pot modifica, daca doresc acest lucru, setarile implicite, dar in acest caz vor aparea mesaje clare de avertizare, astfel incat acestia sa cunoasca riscurile la care se expun”, a declarat Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protectia consumatorilor.

Utilizatorii vor putea opta sa asculte muzica la un volum mai puternic

Noile standarde de siguranta cerute de Comisia Europeana vizeaza toate playerele audio personale si telefoanele mobile cu functie de redare a muzicii si prevad ca nivelurile sigure de expunere sa fie limitate prin setarile „din fabrica” ale produselor.

Potrivit Executivului european utilizarea MP3 playerelor in conditii de siguranta depinde de timpul de expunere si de nivelul volumului. Pentru 80 decibeli (dB), expunerea ar trebui sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana. Pentru 89 dB, expunerea ar trebui sa nu depaseasca 5 ore pe saptamana.

Setarile din fabrica trebuie sa corespunda acestor niveluri de expunere, iar nivelurile mai ridicate pot fi permise daca ele au fost selectate intentionat de utilizator si daca produsul include o modalitate fiabila de informare a utilizatorului cu privire la riscurile existente.

Nerespectarea noilor standarde de catre fabricanti ar genera testari independente costisitoare

Conform datelor Comisiei Europene, standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) in cadrul unui proces care poate dura pana la 24 de luni si la care participa oameni de stiinta, organizatii ale industriei de profil si organizatii de consumatori, precum si alte parti interesate.

Desi nu este obligatoriu, daca noul standard este aprobat de Comisia Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine, de facto, norma aplicata de industria de profil. Se considera ca produsele care respecta aceste standarde sunt sigure – in cazul nerespectarii, produsele trebuie supuse unor testari independente costisitoare pentru fabricanti. Noile standarde de siguranta se vor aplica numai produselor viitoare.

In UE, pana la 10 milioane de utilizatori risca un deficit auditiv ireversibil

Decizia vine in contextul in care vanzarile de playere audio personale, mai ales de playere MP3, au crescut spectaculos in Uniunea Europeana, folosirea necorespunzatoare putand duce insa la deterioararea auzului. In general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile. In ultimii patru ani, vanzarile sunt estimate la 184–246 milioane de unitati pentru toate dispozitivele audio portabile si la 124–165 milioane de unitati pentru playerele MP3.

Pe de alta parte, datele Comitetului stiintific CSRSEN din cadrul UE avertizeaza ca utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioada indelungata poate provoca deteriorarea permanenta a auzului, estimandu-se ca la nivelul UE pana la 10 milioane de persoane risca un deficit auditiv ireversibil din aceasta cauza.