Adobe a prezentat versiunea 10.1 a soft-ului Flash, program care va permite unui numar mare de smartphone-uri sa ruleze aplicatii video pretentioase, care pana acum puteau fi accesate doar de pe PC-uri, noteaza The Telegraph. Noul Flash va fi prezent de anul viitor pe telefoane cu diverse sisteme de operare, de la Palm OS, la Google Android si de la Windows Mobile, la Symbian, insa nu va aparea prea curand pe iPhone. In prezent o parte din smartphone-uri ruleaza Flash, insa e vorba de o varianta mai putin performanta, limitata de puterea de procesare a terminalului.

Adobe a anuntat la o conferinta a dezvoltatorilor ca versiunea Flash 10.1 se vrea a fi o revolutie pentru telefoanele cu sistem de operare, deoarece pe ele vor putea fi vizionate clipuri video, animatii complexe, reclame care cer resurse si alte lucruri care puteau fi accesate doar de pe PC-uri pana acum.

Adobe va lansa pana la finalul anului versiunea beta a noului Flash, iar anul viitor programul va fi prezent pe telefoane cu sisteme de operare Symbian, Windows Mobile, Android, Palm OS si altele precum Blackberry. Aplicatia nu va fi prezenta pe Apple iPhone, deoarace browser-ul Safari nu permite instalarea Flash.

Flash este prezent pe un numar important de telefoane cu sistem de operare, insa e vorba de o varianta "Lite", cu mai putine resurse si capabilitati, varianta aleasa deoarece puterea de procesare a telefoanelor nu era foarte mare. Flash e un soft necesar pentru a putea vizualiza pe telefoanele mobile aplicatii pretentioase, cum ar fi clipuri YouTube.

Totusi, daca acum cativa ani putini oameni accesau internetul de pe telefoanele mobile, acum internetul mobil s-a raspandit cu viteza iar utilizatorii vor sa poata avea acces la aplicatii complexe.