Justitia americana a deschis o ancheta pentru a vedea daca IBM a facut abuz de pozitie dominanta pe piata computerelor de tip :"mainframe", ordinatoare de mare putere folosite in companiile importante pentru operatiuni complexe, precum statistica si procesare de tranzactii financiare, scrie Reuters. IBM e acuzata ca a pus piedica rivalilor in domeniu si ar fi retras licentele pentru sisteme de operare clientilor care nu au mai folosit hardware mainframe de la IBM.

Ancheta a fost deschisa de Departamentul American pentru Justitie in urma unei plangeri venite de la Computer and Communications Industry Association (CCIA), din care fac parte companii precum Microsoft si Oracle, dar nu si IBM.

CCIA acuza IBM ca a retras licentele pentru sisteme de operare clientilor care nu mai folosesc hardware pentru computerele mainframe de la IBM si o mai acuza ca se razbuna pe partenerii de afaceri considerati "neloiali". In plus, IBM e acuzata si ca nu da sansa concurentei sa-si faca simtita prezenta pe piata computerelor complexe fiindca "leaga" de hardware sistemele de operare pentru mainframe.

Computerele de tip mainframe sunt extrem de puternice si scumpe, fiind utilizate de mari companii din domenii precum banking, asigurari, gestionarea traficului aerian, societati de servicii. Aceste computere gestioneaza volume imense de date si sunt extrem de rapide.

Investigatia deschisa de Departamentul pentru Justitie se alatura altora deschise contra unor companii din telecom, precum AT&T si Verizon, acuzate de concurenti ca se folosesc de cotele mari de piata pentru a-si elimina rivalii. In plus, companii mai mici din telecom s-au plans de acordurile exclusive pe care cei mai mari jucatori din piata le-au semnat cu diversi producatori de telefoane mobile.

Sefa diviziei antitrust din cadrul Departamentul pentru Justitie al SUA declara in luna mai ca se vor lua masuri tot mai dure impotriva companiilor din piata care se folosesc de pozitia lor puternica pentru a "zdrobi" concurenta.