De la jumatatea anului viitor adresele de internet vor putea contine inclusiv caractere non-latine, in ceea ce constituie una din cele mai importante schimbari tehnice din istoria internet-ului, spun reprezentantii ICANN, asociatia care gestioneaza domeniile web, citati de AFP. Jumatate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai internetului sunt din tari care folosesc caractere diferite de cele latine, astfel ca vor fi multumiti de posibilitatea ca unele adrese web sa contina exclusiv caractere arabe, chineze, japoneze, grecesti, hinduse sau chirilice.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) tine un congres de sase zile la Seul, iar la finalul intalnirii, vineri, e de asteptat sa se anunte o schimbare importanta: adresele web vor putea fi formate exclusiv din caractere non-latine, una din cele mai mari schimbari tehnice din istoria de patru decenii a internet-ului.

Cei de la ICANN spun ca primele astfel de adrese ar putea aparea la jumatatea lui 2010, dar schimbarile tehnice sunt extrem de complicate, insa finalitatea tine de faptul ca internetul va fi accesibil pentru mai multi. Reprezentantii asociatiei precizeaza ca schimbarea e posibila dupa crearea unui sistem de traducere care permite convertirea a mai multor script-uri ce vor fi folosite la noua adresa de internet.

Circa jumatate din utilizatorii mondiali de internet folosesc caractere diferite de cele latine, iar proportia acestora va creste, pe fondul raspandirii internet-ului in tarile in curs de dezvoltare.

Schimbarea nu va afecta in niciun fel activitatile utilizatorilor web obisnuiti doar cu adresele clasice cu grafie latina.