Unul din subiectele cele mai interesante urmarite de mine la 2 evenimente recente la care am participat in zona europeana (PrivacyOS si Conferinta Autoritatilor pentru protectia datelor) este cel al privacy by design. Nu e usor de explicat subiectul, dar inseamna practic cum se pot admite noi tehnologii doar in situatia in care ele au implementate dpdv tehnic aceste reguli juridice.

Situatia cea mai intalnita in practica este cel in domeniul vietii private sau a protectiei datelor cu caracter personal.

Sa luam un exemplu pentru a intelege mai bine.

Peste tot avem camere ce ne urmaresc ce facem pe strada, in spatiul public sau privat. Cunoscute sub denumirea de CCTV. acestea ridica probleme serioase in ceea ce priveste viata privata. Daca ne uitam la Marea Britanie care detine topul in acest domeniu - ajungem practic sa trecem dintr-o imagine in alta. Multi sunt nemultumiti de aceasta situatie si cer chiar ca acestea sa nu fie instalate in zona lor.

Este nevoie de CCTV ?

In anumite situatii - sigur ca da - pentru intrarea in banci, la ATM, linga ambasade - este clar ca este o necesitate legata de siguranta acestor obiective. Este simplu, dar trebuie sa le instalam peste tot ?

Dar oare ne intereseaza sa stim ca Gigel Gogoasa trece prin fata camerei din fata teatrului cu Gigica Gurita? Sau ne intereseaza sa le identificam doar daca se intampla ceva rau si lui Gigica i-a furat cineva telefonul?

Daca am face posibil astfel incit sa nu se vada fetele persoanelor cind se inregistreaza imagini CCTV si numai daca exista o decizie a unui judecator sau a unui procuror in acest caz?

Citeste restul materialului si comenteaza pe Drept&Internet.