Comisia Europeana sfatuieste Oracle sa recurga la concesii in demersul de preluare a Sun, pentru ca tranzactia de peste sapte miliarde dolari sa primeasca unda verde din partea autoritatilor UE in domeniul concurentei, scrie AFP. Comisia a transmis o scrisoare de avertizare catre cele doua companii si considera ca fuziunea poate afecta concurenta pe piata bazelor de date. Oracle a contrazis opinia CE si insista ca pe piata sunt opt concurenti puternici.

Comisia trebuie sa aprobe fuziunea celor doua companii, deoarace chiar daca ambele sunt americane, ele au activitati consistente si in Europa. Desi autoritatile americane din domeniul concurentei au aprobat tranzactia propusa, Comisia spune ca piata europeana este diferita si trebue facute noi concesii pentru ca firmele concurente sa nu fie afectate.

CE a trimis o scrisoare de avertizare celor doua companii si a deschis o ancheta aprofundata privind impactul tranzactiei asupra pietei bazelor de date. Europenii spun ca scrisoarea de avertizare nu anticipeaza in niciun fel rezultatul anchetei, ci incearca sa ofere solutii pentru capitolele unde concurenta ar putea fi afectata.

Marti, Oracle si-a anuntat pozitia si spunea ca CE nu a inteles bine situatia, si considera ca pe piata bazelor de date exista opt concurenti, printre care si companii foarte mari, precum IBM, Microsoft. Oracle spune ca se va lupta sa convinga Comisia de faptul ca pe piata bazelor de date concurenta este intensa si nu va fi afectata de unirea cu Sun. In plus, Oracle spune ca produsele sale pentru baze de date sunt diferite fata de cele ale Sun.

Exista posibilitatea ca CE sa blocheze fuziunea celor doua companii americane, existand un precedent din 2001 cand a fost blocata fuziunea General Electric - Honeywell.