Egiptul va deveni prima tara ce va avea domeniu de internet scris in intregime cu litere arabe, a anuntat ministrul comunicatiilor din tara africana, citat de AFP. Noul nume de domeniu va fi "masr", scris cu litere arabe, nume ce inseamna Egipt. Oficialul de la Cairo spune ca e o schimbare de importanta foarte mare si deschide noi posibilitati pentru multa lume care nu cunoaste alfabetul latin.

Ministrul Tarek Kamel spune ca numele va fi inregistrat si vor putea fi create site-uri cu terminatia .masr si adresa scrisa integral cu litere arabe. Schimbarea vine dupa ce organizatia ICANN a anuntat recent ca schimba regulile, iar adresele de internet vor putea fi formate integral din caractere non-latine.

Practic, adresele de internet vor putea fi formate doar din caractere arabe, chirilice, japoneze sau chineze, iar primele aplicatii sunt acceptate incepand cu 16 noiembrie. Luni, si Bulgaria a anuntat ca va aplica pentru un domeniu web cu litere chirilice.

Egiptul, tara cu o populatie de 80 de milioane de locuitori, are circa 15 milioane de utilizatori de internet, insa e acuzata ca cenzureaza mult internautii si impiedica bloggerii sa publice materiale in care guvernul este atacat.

Jumatate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai internetului sunt din tari care folosesc caractere diferite de cele latine, astfel ca vor fi multumiti de posibilitatea ca unele adrese web sa contina exclusiv caractere arabe, chineze, japoneze, grecesti, hinduse sau chirilice, spun cei de la ICANN.

Schimbarea nu va afecta in niciun fel activitatile utilizatorilor web obisnuiti doar cu adresele clasice cu grafie latina.