Comisia Europeana a comis un act de administrare defectuoasa in cadrul unei intalniri in timpul desfasurarii anchetei antitrust cu privire la Intel, investigatie la capatul careia producatorul american a luat cea mai mare amenda data vreodata de Executivul european pentru practici anticoncurentiale, de 1,06 miliarde euro, se arata intr-o decizie non-confidentiala a Ombudsmanului european. Decizia este o recomandare, nu constata o incalcare a dreptului la aparare al Intel, insa ar putea ajuta producatorul american in recursul impotriva deciziei Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Ombudsmanul european (avocat al poporului), Nikiforos Diamandouros, cel care are investigheaza plangerile privind cazuri de administrare defectuoasa in actiunea institutiilor si organelor Uniunii Europene a publicat miercuri o decizie non-confidentiala privind o plangere facuta din iulie 2008 de catre Intel care acuza Comisia Europeana de erori de procedura in timpul desfasurarii anchetei antitrust impotriva sa.

Executivul european, eroare procedurala in 2006 in timpul anchetei antitrust impotriva Intel

Intel a reclamat faptul ca Executivul european nu a intocmit un proces verbal al reuniunii cu Dell din 23 august 2006, desi reuniunea privea in mod direct obiectul anchetei desfasurate de Comisie cu privire la Intel. Avocatul poporului a dat dreptate Intel in aceasta privinta.

"In decizia sa din 14 iulie 2009, Ombudsmanul a constatat ca Comisia stransese informatii cu privire la obiectul anchetei sale in cursul reuniunii din 23 august 2006. De asemenea, acesta a constatat ca Comisia nu a inregistrat in mod corespunzator reuniunea respectiva si ca dosarul de ancheta al Comisiei nu cuprindea ordinea de zi a reuniunii. Ombudsmanul a concluzionat ca Comisia a comis un act de administrare defectuoasa. Cu toate acestea, Ombudsmanul nu a putut sa constate daca Comisia a incalcat dreptul la aparare al Intel", se arata in rezumatul deciziei Ombudsmanului european.

Intel acuza Comisia Europeana ca si-a depasit atributiile incurajand ca Dell sa furnizeze informatii confidentiale catre AMD

Intel a mai reclamat si faptul ca autoritatea de la Bruxelles a incurajat Dell sa incheie un acord privind schimbul de informatii cu AMD.

"Dupa cum sustine reclamantul, efectul acestui acord era de a permite AMD sa obtina informatii confidentiale despre Intel, care erau incluse in dosarul de ancheta al Comisiei. Reclamantul a sustinut ca, prin modul in care a procedat, Comisia a eludat normele care limitau drepturile de acces ale AMD la dosarul de ancheta", se mentioneaza in decizie.

Fata de aceasta acuzatie, avocatul european "a considerat ca, daca Comisia ar fi incurajat Dell sa incheie un astfel de acord privind schimbul de informatii cu AMD, aceasta nu ar fi respectat principiile bunei administrari. Totusi, el a mentionat ca Comisia nu avea nicio responsabilitate si nici nu era de competenta sa sa previna incheierea unui astfel de acord".

Ombudsmanul a constatat ca posibilitatea ca Dell sa incheie acordul privind schimbul de informatii a aparut pentru prima data in cursul unei convorbiri telefonice din 30 august 2007 intre reprezentantii la nivel inalt ai Dell si cei ai Comisiei, insa autoritatea nu a inregistrat continutul convorbirii, nepermitand avocatului european sa aiba toate datele pentru a se pronunta.

Ombudsmanul nu a constatat niciun caz de administrare defectuoasa in aceasta situatie, insa "a recomandat ca in viitor sa se faca, la nivel intern, inregistrari corespunzatoare ale continutului reuniunilor sau convorbirilor telefonice cu terti care au ca obiect aspecte procedurale importante".

Intel, amenda de 1,06 miliarde euro pentru practici anticoncurentiale

Luna aceasta, AMD si Intel au anuntat ca s-au inteles si vor inceta toate disputele in justitie. Potrivit intelegerii, Intel va plati 1,25 miliarde dolari rivalului AMD si se obliga sa respecte un cod de bune practici, iar AMD se angajeaza sa retraga toate plangerile depuse in justitie impotriva Intel.

Intel, companie care detine 80% din piata procesoarelor pentru PC-uri, a fost amendata cu peste un miliard de euro de Comisia Europeana in luna mai din acest an, pe motiv ca a facut abuz de pozitie dominanta pentru a-si zdrobi concurentii de pe piata.

Detalii despre: cine este, ce face si care este rezultatul unei decizii a Ombudsmanului European.