E de asteptat ca Google sa prezinte joi primul sau sistem de operare, Chrome OS, proiect anuntat in iulie de compania care spera ca acest sistem de operare gratuit va fura din clientii Windows si va fi mai bun decat ce e in prezent pe piata. Chrome OS va merge la inceput pe mini-laptop-uri, dar se va extinde si la PC-urile mai pretentioase, iar compania spune ca e un sistem centrat pe internet.

Joi, jurnalistii din SUA vor putea testa noul sistem de operare Chrome OS, proiect controversat la Google unde au fost indoieli pe marginea ideii. Sistemul va putea fi utilizat pentru inceput pe netbook-uri, dar apoi va putea rula si pe calculatoarele mai pretentioase.

Google spune ca noul sistem de operare va fi extrem de usor de folosit si se adreseaza celor care stau foarte mult timp pe internet. Compania spune ca sistemul de operare are trei calitati: simplitate, viteza si securitate. Google spunea ca PC-urile dotate cu acest sistem vor porni extrem de rapid, astfel incat "sa intri pe internet in cateva secunde", mai sustine compania.

Compania americana spune ca noul sistem vrea sa schimbe perceptia utilizatorilor, deoarace spre deosebire de sistemele de operare ale Microsoft, e construit in jurul internetului, multe aplicatii sunt "in the cloud", putand fi accesate doar de pe internet, iar numarul lucrurilor instalate pe calculatorul propriu va fi mai mic.

Google a avut discutii cu patru producatori de PC-uri, Asus, Hewlett-Packard, Acer si Lenovo, care sunt interesati sa puna pe computere sistemul open-source al companiei din Mountain View.

Chrome OS va deveni un concurent pentru Microsoft, dar ramane de vazut daca va avea vreo sansa sa ameninte dominatia Windows pe piata. Microsoft a lansat recent Windows 7 si spune ca se vinde excelent.

Google vrea sa arate prin lansarea Chrome OS ca se descurca mai bine decat alte companii in contextul crizei si spera ca sistemul va fi bine primit.