Vanzarile de computere personale (PC-uri) la nivel mondial vor depasi 298,9 milioane unitati in acest an, in crestere cu 2,8% fata de anul anterior, pe fondul vanzarilor peste asteptari din trimestrul trei din acest an, potrivit unor estimari revizuite facute publice luni de compania de cercetare de piata Gartner. In septembrie, Gartner estimase ca vanzarile mondiale de PC-uri vor scadea cu 2% in 2009. Valoarea vanzarilor de PC-uri la nivel mondial este asteptata sa scada acum cu circa 11% in acest an.

"Vanzarile din trimestrul trei din 2009 au fost mult mai mari decat ne-am asteptat", a explicat George Shiffler, director de cercetare in cadrul Gartner, care sustine ca "vom vedea o crestere in acest an".

Estimarile anuntate luni de Gartner sunt mult mai optimiste comparativ cu cele facute in luna septembrie din acest an, cand compania de cercetare anuntase ca estimeaza o scadere cu 2% a vanzarilor mondiale de PC-uri pentru acest an.

Pentru 2010, Gartner estimeaza ca numarul PC-urilor vandute la nivel mondial se va situa la 336,6 milioane unitati, in crestere cu 12,6% fata de 2009.

Desi Gartner si-a revizuit estimarea in privinta numarului de PC-uri vandute la nivel mondial in 2009, compania se asteapta in continuare la o scadere a valorii acestor vanzari, in conditiile in care preturile medii de vanzare ale PC-urilor au scazut in acest an.

Mai precis, Gartner estimeaza ca valoarea vanzarilor de PC-uri la nivel mondial in 2009 va totaliza 217 miliarde dolari, in scadere cu 10,7% fata de 2008, in timp ce pentru 2010 compania estimeaza ca aceasta valoare va ajunge la 222,9 miliarde dolari, in crestere cu 2,6% fata de acest an.