Sapte restaurante din statele americane Louisiana si Mississippi au dat in judecata compania Radiant Systems dupa ce aceasta le-a vandut un sistem nesecurizat de procesare a platilor cu cardul, ceea ce a permis unui hacker roman sa intre in posesia unor date confidentiale ale clientilor, scrie wired.com. Compania chemata in justitie spune ca sistemul respecta normele, fiind unul din cele mai sigure de pe piata.

Reprezentantii restaurantelor care au chemat Radiant in judecata spun ca sistemul POS nu respecta normele de siguranta impuse pe piata platilor cu cardul, astfel ca un hacker din Romania a putut afla numerele de card ale multor clienti.

In justitie a fost chemata si compania Computer World, care vinde si asigura intretinerea sistemelor vandute de Radiant. Aceasta companie a instalat un program de acces PCAnywhere la restaurante, pentru ca tehnicienii sa poata repara de la distanta problemele ce ar putea aparea. Insa, programul nu era securizat suficient, iar parola de acces era aceeasi la totte cele 200 de amplasamente unde programul era instalat.

Se pare ca, profitand de slabiciunile programului PCAnywhere, hackerul ar fi instalat malware pe calculatoarele a 19 companii, intrand astfel in posesia unor informatii financiare confidentiale ce par sa fi fost trimise pe o adresa de e-mail, in Romania.

Proprietarii de restaurante se plang ca firma Computer World, a avut o atitudine aroganta si nu i-a anuntat ca sistemele au probleme. In plus, restaurantele au aflat mult mai tarziu ca sistemul le-a fost "spart", iar companii precum Visa si MasterCard le-au amendat pentru ca nu respecta normele de siguranta cerute pentru platile cu cardul.

Mai mult, se pare ca in 2007 Visa a avertizat cele doua companii, Radiant si Computer World ca sistemul de procesare a platilor cu cardul nu e sigur, iar in noiembrie 2008 avertizarea a venit in termeni mai detaliati. Cu toate acestea, proprietarii restaurantelor spun ca li s-a spus ca sistemele sunt 100% sigure si respecta normele.